INTERNETSKI PREGLEDNICI

Microsoftov Spartan može 'glumiti' Chrome

31.01.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Spartan neće biti tek 'novi' Internet Explorer. Posrijedi je potpuno novi internetski preglednik s novim imenom, no koji će zbog kompatibilnosti moći iskoristiti IE 11 engine za starije (i neprilagođene adrese). Što je bitnije, u Windows 10 (build 9926) moguće je pokrenuti novi Trident engine koji će IE i Spartan dijeliti na 'desetki', a koji u ovoj eksperimentalnoj verziji može 'glumiti' Chrome

Custom User Agent je tako moguće postaviti na 'Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/39.0.2171.71 Safari/537.36 Edge/12.0', a David Storey, osoba odgovorna za razvoj IE-a i Spartana napominje kako je to napravljeno 's razlogom'.

Kako bi članovi Windows Insider programa isprobali ovu mogućnost trebaju tek otipkati about:flags u Internet Exploreru te omogućiti 'Enable Experimental Web platform Features'.


Usprkos tome što Internet Explorer 11 podržava dosta novih web standarda, neke stranice se jednostavno odbijaju prikazati u 'normalnom' izdanju te im prikaz bude van optimalnog. Spartan (ali i novi engine) bi se trebali pobrinuti da to postane prošlost. Kad je riječ o sirovim performansama, u Microsoftu se po svoj prilici nisu šalili kada su rekli da je riječ o nevjerojatnom skoku. Više o svemu je moguće pročitati na službenom IE blogu te na stranici AnandTech, gdje su detaljnije testirali novi engine

Project Spartan još uvijek nije dobio službeno ime, koje će biti poznato svim korisnicima Windows 10 operativnog sustava jednom kada ugleda tržište u svojoj konačnoj verziji. Microsoft je nekolicini korisnika unutar Insider programa navodno poslao anketu koja sadrži neka od mogućih imena preglednika Spartan - Entourage, Elixa, Evo, Evex, Endeavor i Edge.