STIŽE SKYNET

Inteligentni softver će nam svima promijeniti živote

24.01.2015 u 14:15

Bionic
Reading

'Umjetna inteligencija' je na ovaj ili onaj način već sada u životima milijuna korisnika mobilnih uređaja, a strojno učenje je u mnoštvu proizvoda. Dodatak za Xbox konzole Kinect, Netflix i mnogi drugi proizvodi se redom oslanjaju na napretke u strojnom učenju i polako mijenjaju svijet van svojih sfera, piše Rick Delgado za makeuseof.com

Ovogodišnji sajam CES u Las Vegasu je bio prepun IoT (Internet of Things) uređaja i proizvoda, a nerijetko se dalo čuti i izraz 'big data'. 'Ključna stvar u ovoj priči je to da su Internet of Things i Big Data zapravo kodovi za umjetnu inteligenciju', navodi Delgado.

Kad je riječ o robotici, Microsoftov kampus je nedavno bio testnim poligonom za K5 autonomne robote zadužene za sigurnost. No, još je impresivniji Boston Dynamicsov ATLAS, napravljen u čovjekolikom izdanju kako bi jednog dana bio od pomoći u misijama za potragu i pomoć stradalima.


Nosivi gadgeti su druga sfera umjetne inteligencije - na neki način. Oni su s mnoštvom senzora izvrstan izvor podataka kojima se hrane algoritmi, a po svemu sudeći osim zdravlja oni će moći pratiti i opće stanje korisnika, njegovo raspoloženje i drugo. Jedean od primjera je Atlas Wearables, narukvica za fitness koja koristi strojno učenje, kako bi automatski trening-rutinu i sve vezano uz to prilagodila svom korisniku. Osim praćenja zdravlja, aktivnosti i raspoloženja, ovakvi alati bi jednog dana mogli pomoći u dijagnostici ili čak tretiranju određenih stanja poput depresije.

Prošla godina je bila najtoplija ikad zabilježena, čime su farmeri diljem svijeta dobili svjetlo upozorenja. No, kako tu mogu pomoći umjetna inteligencija i Internet of Things? Bilo da je riječ o američkom ili europskom projektu (SCRI-MINDS ili ENORASIS), temelj svega bi bila izrada posebnih senzorskih mreža koje bi otkrile koliko usjevi trebaju vode - i kada točno. Uzgajivači koji koriste takve podatke imaju priliku biti drastično uspješniji, posebno u godinama koje slijede.

'Živimo u svijetu cloud računalstva i analize velike količine podataka. Spajanje strojnog učenja s Internet of Things će pružiti još više detalja i informacija o potrošačima, ali i o svijetu koji nas okružuje', zaključuje Delgado.