GLAVNA META - TWITTER

Turska opet prijeti blokiranjem društvenih mreža

19.01.2015 u 12:03

Bionic
Reading

Turske vlasti zaprijetile su kako će blokirati Twitter u zemlji ukoliko ta društvena mreža ne blokira korisnički račun lijevo orijentiranih novina, koje su objavile dokumente vezane uz policijsku raciju na kamione obavještajne agencije. Ovoj zemlji cenzuriranje i blokiranje društvenih mreža te raznih internet usluga nije strano u novije doba...

List BirGün je nedavno iskoristio svoj Twitter račun kako bi objavio spomenute dokumente. U njima se otkriva kako su kamioni obavještajne agencije, koji su bili na putu prema Siriji prošle godine navodno nosili oružje namijenjeno pobunjenicima koji se bore protiv Assadovog režima. Te informacije nisu smjele biti poznate javnosti, a dan prije nego su vlasti zatražile blokiranje Twitter računa tog medija sud je odlučio kako mediji ne bi smjeli pokriti istragu vezanu uz raciju.

Dok Turska naglašava kako su brojni mediji poslušali odluku te da je Twitter uklonio mnoštvo 'nepoćudnog' sadržaja, medij BirGün je jednostavno ponovno objavio dokumente i zatražio od čitatelja da učine isto. Twitter se za sada nije odlučio na blokiranje korisničkog računa medija koji predstavlja značajnu opoziciju vlastima.

Očekuje se kako će zbog toga turske vlasti sada potpuno blokirati korištenje Twittera u toj zemlji, što ne bi bilo prvi put. Prošle godine su se tako odlučili blokirati YouTube i Twitter (redom na dva mjeseca i par tjedana).