OVO SMO ČEKALI

Ovakav USB radit će kako god ga stavili u uređaj

13.01.2015 u 14:00

Bionic
Reading

USB kabel koji će povezati sve, neovisno o strani na koju se ubaci u utor, polako je počeo stizati do proizvoda. Na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu, USB Implementers Forum je demonstrirao USB Type-C, a poznati proizvođač MSI je najavio prvi prijenosnik za gejmere i matičnu ploču, koji podržavaju novi standard za povezivanje

Kako je već ranije bilo riječi, Type-C, kako se novi konektor zove, dodatak je postojećim specifikacijama USB 3.1. Prednost Type-C priključka nije tek u mogućnosti umetanja s bilo koje strane, već i brzina od 10Gbps, dvostruko više od trenutnog USB 3.0 standarda.

Za demonstraciju USBIF su spojili dva Samsungova SSD 840 Evo pogona u RAID 0 načinu rada. Preko Type-C veze su postigli više od 800MBps u zapisivanju i učitavanju podataka, a prije USB-a 3.1 ova brzina je bila moguća tek preko Thunderbolt veze.


MSI je je najavio kako će do ožujka ove godine početi isporuka novog prijenosnika za gejmere (GT72) i matične ploče X99A Gaming 9 ACK, a oba proizvoda će stići s USB 3.1 Type-C portovima. Sasvim je izgledno da će se za novi standard i pripadajuću računalnu periferiju u većoj količini trebati pričekati, no ovo što je tu se čini jako dobro.