UZ SINKRONIZACIJU

Ovako ćete WhatsApp moći koristiti i na računalu

11.01.2015 u 21:56

Bionic
Reading

Ljubitelji komunikacijskog alata WhatsApp, kojeg je prošle godine kupio Facebook, već dugo vremena od developera traže razvoj aplikacije za korištenje na računalu. I dok su forumi puni molbi za to, više od 600 milijuna aktivnih korisnika tog servisa oslanja se na mobilne uređaje za komunikaciju. No postoji rješenje za one koji pošto-poto žele koristiti WhatsApp i na računalima

Kako piše Mihir Patkar za makeuseof.com, jedno je od najboljih rješenja ono neslužbeno - WhatsRemote. Naravno, moguće je koristiti i emulatore poput Bluestacksa, no za takvo što je potrebno kreirati novi korisnički račun na WhatsAppu - i nemoguće je sinkronizirati poruke s mobilnih uređaja na računalo i obrnuto.

WhatsRemote svojevrstan je web-klijent za WhatsApp. Prvo je potrebno instalirati aplikaciju  WhatsRemote na mobilni uređaj (koji mora biti rootan), iskoristiti svoj Google korisnički račun te otići na web aplikaciju. Patkar navodi kako s dizajnerske strane aplikacija WhatsRemote nije baš izvrsna, no radi ono što nekolicina korisnika želi, uključujući obavijesti čak i na računalu s kojeg se želi komunicirati.


Ovo rješenje, za razliku od WhatsAppa, nije besplatno. Iako je iznos za korištenje simboličan (desetak kuna za šest mjeseci korištenja), mnoge bi mogla odbiti pomisao plaćanja nečeg 'što bi trebalo biti besplatno'. No WhatsRemote funkcionira, a moguće ga je i besplatno isprobati tri dana prije potrebe za plaćanjem usluge.

Jedan od nedostataka je i ne baš bajna sinkronizacija. Nakon dovršetka komunikacije preko WhatsRemotea, korisnici će na svojim mobilnim uređajima u aplikaciji WhatsApp ručno morati označiti poruke pročitanima.

Za one koji pak žele imati 'sve' - jedna je od opcija korištenje klijenta za povezivanje računala s Android mobitelom poput AirDroida. Valja imati na umu da je ovo rješenje pomalo nepraktično, jer se u suštini sadržaj ekrana mobilnog uređaja prikazuje na računalnom ekranu pa nije riječ o zamjeni za 'stolnu verziju' aplikacije WhatsApp.

WhatsCloud je još jedno neslužbeno rješenje koje bi trebalo omogućiti slanje poruka na mrežu WhatsApp. Ocjene korisnika na Google Play Store za sada su prilično pozitivne, iako i za ovaj komad softvera valja imati rootan uređaj.