ZVIJER ZA PAMETNE AUTE

Nvidijin novi čip rastura i Appleov A8x

05.01.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Nvidia je i za ovogodišnji CES u Las Vegasu pripremila opako iznenađenje. Nakon što su lani otkrili Tegra K1 čip, na red je sada došao i X1, za kojeg kompanija vjeruje da će performansama potpuno uništiti Appleovo rješenje A8x

'Mobilni super čip', kako ga nazivaju u kompaniji, prvi je iz njihovih pogona koji je probio granicu od jednog TFLOPS-a, što ga po nekim najavama čini snažnijim od superračunala iz 2000. godine. Posrijedi je čip na Maxwell GPU arhitekturi, najavljen još prije nekoliko mjeseci, ali prilagođen mobilnim uređajima.

Vozilima će pomoći u prepoznavanju objekata, znakova, slika, prometnih traka i drugog. Pa čak i omogućiti da se sama parkiraju. Nvidija ju promovira kao superračunalo u automobilu, koje će temeljem videa i slika moći razumjeti okolinu u kojem se vozilo nalazi i reagirati na njega. Snimat će i prepoznavati pješake, semafore, prometne znakove i sve potrebno za sigurnu vožnju.

Nvidija koristi dva čipa X1 u svojoj novoj hardverskoj platformi Drive PX, namijenjenoj razvoju pametnih automobila. Može vrtiti 2,3 teraflopsa i obraditi podatke iz 12 kamera istovremeno brzinom od 1,3 milijarde piksela u sekundi.

Bit će dijelom platforme Drive CX, koja bi - prema najavama iz Nvidije - s dva čipa X1 biti najnaprednija platforma za pametne automobile na svijetu i ponuditi interaktivniju navigaciju, 4K video i nove zabavne sadržaje.


Tegra X1 u svom paketu donosi osam 64-bitnih procesorskih jezgri te 256 GPU jezgri. Nvidia navodi kako će performanse novog čipa u odnosu na lanjski Tegra K1 biti udvostručene, a na prezentaciji su prikazali vrlo složen Unreal Engine 4 'Elemental' demo kojeg pokreće njihovo rješenje. Iako je u prikazu na najzahtjevnijim scenama bilo trzanja, Nvidia je napomenula da je osim performansi ključna optimiziranost - posebno po pitanju potrošnje.

Demo je tako čip opteretio na svega 10W, dok je prije godinu dana Xbox One trebao kakvih 100W da bi pokrenuo Elemental. Prije nešto više od dvije godine, Nvidijini čipovi su tražili čak 300W da bi pokrenuli isti demo. Prikazana je i mogućnost reprodukcije 4K videa u 60fps, a sirovog potencijala za ovaj čip je pregršt i van toga.

Kompanija se po rezultatima testova nalazi u izvrsnoj poziciji da istinski ugrozi Qualcomm (po performansama, proizvođači se tek trebaju odlučiti čije čipove žele), no Nvidia se posebno pohvalila time da je njihova Tegra X1 točno 1,7 puta učinkovitija po potrošnji za iste performanse u odnosu na Appleov A8x čip.

Kompanija navodi kako se prvi proizvodi sa Tegra X1 srcem mogu očekivati ovu godinu - bez navođenja datuma ili konkretnih uređaja.