SOFTVEROM DO DETALJA

Haker preko fotografije može ukrasti otisak prsta

30.12.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Jedan je haker otkrio način kako kopirati otiske prstiju pomoću digitalne kamere. To je demonstrirao na njemačkoj saveznoj ministrici za obranu

Jan Krissler, član najstarijeg europskog hakerskog kolektiva Chaos Computer Club, pokazao je tijekom konferencije Chaos Computer digitalnu kopiju otiska prsta njemačke savezne ministrice obrane Ursule von der Leyel, koristeći komercijalno dostupan softver VeriFinger.

Kako mu je to pošlo za rukom? Angažirao je fotografa, koji je snimio fotografiju visoke rezolucije ministričinih prstiju tijekom javnog nastupa u listopadu s udaljenosti od gotovo tri metra, koju je naknadno softverski obradio.

Priznao je kako nije mogao potvrditi je li uspio dobiti u potpunosti vjernu kopiju, no uvjeren je kako s onim što ima može puno toga napraviti. Isprobao je, naime, istu tehniku na otiscima vlastitih prstiju u sličnim okolnostima.

Dosad je nekoliko hakera pokazalo kako je otisak prsta moguće lažirati. No, za sve koje smo imali prilike dosad vidjeti bilo je potrebno imati pristup otisku prsta.


Pokaže li se kako to doista funkcionira, u problemima bi se mogli naći brojni proizvođači uređaja s ugrađenim sigurnosnim biometrijskim značajkama, poput primjerice Applea, HTC-a, Samsunga i drugih.

Krissler je bio jedan od prvih koji je pokazao kako je moguće lažnim otiskom prsta i ljepilom za drvo prevariti iPhone 5s. Slično je moguće izvesti i s novim modelima iPhonea.

Izvor:CNET