POČELA BORBA

Smiju li nam hoteli blokirati pristup internetu?

29.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Microsoft i Google počeli su voditi bitku protiv politike nekih hotela da blokiraju osobne wi-fi mreže. Zbog takvih radnji Marriott International morao je platiti više od pola milijuna dolara odštete,no drugi hoteli su se počeli žaliti, smatrajući da svojim gostima imaju pravo ograničiti internet

Zapravo, u 'finom pakiranju' hoteli tvrde da imaju pravo da gostima pruže 'najbolju moguću uslugu' koja je, naravno, eto baš njihova. Cijelu priču su odnijeli pred FCC (Federal Communications Commission), uz tvrdnju da im je blokiranje privatnih wi-fi mreža potrebno kako bi pružili 'sigurnu i pouzdanu' vezu svojim gostima, ali i to da koriste ovjerenu FCC opremu za takvo što.

Peticiji hotela se oštro protive u grupi CTIA (Cellular Telecommunications and Internet Association), ali i Googleu te Microsoftu. IT divovi i grupa smatraju kako hoteli žele ne samo naplaćivati suludo skup internet pristup već i preuzeti kontrolu nad nelicenciranim bežičnim frekvencijama.

FCC se za sada nije oglasio o tome kakvu odluku namjeravaju donijeti. Hotelskim gostima teško da se može svidjeti nemogućnost korištenja vlastite mobilne mreže za pristup internetu i na drugim uređajima pa je sasvim izgledno da će ovaj slučaj proći išta bolje od onoga s Marriottom.