ZAHVALJUJUĆI SAMSUNGU

Dolaze nam mobiteli sa 4GB radne memorije

24.12.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Samsung je upravo otkrio kako su počeli s masovnom proizvodnjom osam-gigabitnih LPDDR4 DRAM modula za pametne telefone (korištenjem 20nm proizvodnog procesa) - prvih uopće u industriji. Kompanija je objavila kako to otvara nova vrata mobilnim uređajima, koji će u sebi nositi 4GB radne memorije - baš poput nekih punokrvnih osobnih računala

'Početkom proizvodnje 20nm 8Gb LPPDR4 modula, koji su brži i od DRAM-a za osobna računala i poslužitelje uz manju potrošnju, doprinosimo razvoju mobilnih uređaja velikih dijagonala i UHD razlučivosti', rekao je Samsungov Joo Sun Choi, dodavši kako će u kompaniji nastaviti usko surađivati s proizvođačima mobilnih uređaja u optimizaciji DRAM rješenja te prilagodbi za mobilne platforme sljedeće generacije.

Nova memorija pruža dvostruko bolje performanse (do 3.200Mbps) u odnosu na onu prethodne generacije, ali što je bitnije, moguće je kreiranje LPDDR4 paketa od 4GB. Radni napon je snižen na svega 1,1V za LPDDR4, a u praksi bi to trebalo pružiti značajno smanjenje potrošnje - uz više performanse.

Za sada nije poznato hoće li uređaji koji se pripremaju za otkrivanje još na CES 2015 u Las Vegasu početkom sljedeće godine donijeti 4GB radne memorije, no sasvim je sigurno da Samsungove mobilne perjanice budućnosti krasiti upravo novorazvijene komponente. I dok UHD razlučivost još uvijek nema nikakvog smisla na mobilnim uređajima manjih dijagonala, 4GB radne memorije će sasvim sigurno dobro doći za 'lakše disanje' mobilnih uređaja - neovisno o tome što se radilo na njima.