UPOZNAJTE SE

Ovi jeftiniji gadgeti stižu na domaće tržište

28.12.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Za pametne telefone i tablet računala njemačke tvrtke ovo je debi na hrvatskom tržištu. Predstavljaju ih kao dobar omjer cijene i kvalitete. Možemo ih očekivati u siječnju

Početkom iduće godine doći će tri modela: i421 sa zaslonom dijagonale četiri inča (10,1 centimetar), i441 sa zaslonom dijagonale 4,5 inča (11,4 cm) i najveći i542 sa zaslonom dijagonale pet inča (12,7 cm).

i421 po specifikacijama djeluje kao uređaj namijenjen početnicima. Ima dvojezgreni procesor, 512 MB radne memorije, četiri GB prostora za pohranu podataka te prednju kameru razlučivosti 0,3 i stražnju kameru razlučivosti dva megapiksela.

i441 pogoni nešto jači četverojezgreni procesor i gigabajtom radne memorije. Za spremanje fotografija snimljenih stražnjom kamerom razlučivosti pet megapiksela ili prednjom razlučivosti dva megapiksela, na raspolaganju su četiri GB prostora za pohranu podataka.

Perjanica, model i542, dolazi sa četverojezgrenim procesorom na 1,2 GHz, gigabajtom radne memorije i osam GB prostora za pohranu podataka. Stražnja kamera razlučivosti osam megapiksela, dok prednja ima dva megapiksela.


Sva tri podržavaju mreže 3G i imaju Android 4.4 Kitkat kao operativni sustav, uz ugrađene antene za wi-fi i GPS te podrškom rada na dvije SIM kartice. Uz ugrađen prostor za pohranu podataka, i-onik uz mobitele daruje i 32 GB dodatne memorije na kartici mikro SD.

Što se tablet računala tiče, u ponudi su četiri serije. TM i TP su već dostupni na domaćem tržištu, dok bi serije TW i TM3 trebale prispjeti tijekom 2015. Dolaze u nekoliko modela i veličina zaslona: 7, 7,85, 8, 10 i 10,1 inč (17,7 - 19,9 - 25,4 i 25,6 cm).

Serija TM ima metalno kućište i četverojezgreni procesor te zaslon tipa IPS.

Serija TM3 uz wi-fi nudi i 3G modul za spajanje na podatkovnu mrežu te ima ugrađen i GPS prijemnik. Također ima metalno kućište, kao i gigabajt DDR3 memorije, do 16 GB ugrađene memorije za pohranu podataka, četverojezgreni procesor i operativni sustav Android 4.4.

Seriju TW pogone Intelovi procesori i operativni sustav Windows 8.1.

Serija TP namijenjena je mlađim korisnicima. Ima osam GB ugrađene memorije za pohranu podataka (proširivo pomoću kartica mikro SD kartica kapaciteta 32 GB ili putem kabela OTG, pomoću kojeg se na tablet mogu spojiti periferni USB uređaji i flash diskovi).

Kad su u pitanju tableti, osim ciljane optimizacije Androida (za koju su dobili Googleov certifikat), moguće je uređaj softverski prilagoditi potrebama poslovnih korisnika, što ga definitivno izdvaja od konkurencije.

Tablet računala dostupna su po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 799 kuna za 7-inčni model serije TM, dok će nadolazeći sedaminčni modeli iz serije TP biti dostupni od 599 kuna.

Preporučena maloprodajna cijena pametnih telefona je 599 kuna za ulazni i421 model, 799 kuna za model i441 te 1.099 kuna za model i542.