DIGITALNA BUDUĆNOST

Česi počinju emitirati u UHD-u, a mi smo miljama daleko

18.12.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Česka televize, RTVS i Česke Radiokomunikace počinju testno emitirati sadržaj u Ultra HD-u u Češkoj i Slovačkoj putem satelita Astra 3B. Kad će HRT krenuti s time? Ne uskoro, slutimo

Javna televizija Republike Češke, ČT i slovački javni servis, RTVS zajedno s vodećim češkim pružateljem digitalne infrastrukture, Ceske Radiokomunikace predvode prvo testno emitiranje sadržaja u Ultra HD-u putem satelita Astra 3B, smještenog na orbitalnoj poziciji 23,5 stupnjeva istočno.

CT, RTVS, Ceske Radiokomunikace i drugi vodeći elektronički mediji iz Češke i Slovačke članovi su Ultra HDTV Foruma. Zadaća tog tijela, osnovanog u listopadu 2013. godine, nadzor je proizvodnje i distribucije sadržaja u Ultra HD-u u Češkoj i Slovačkoj. SES Astra također je nedavno postala članicom Ultra HDTV Foruma


'Češka televizija je uvjerena da će prihvaćanje sadržaj u Ultra HD-u biti puno brži te će učiniti sve kako mi osigurala što brži dolazak u Češku. Pozdravljamo mogućnost suradnje s tvrtkom SES koja će provesti testno emitiranje sadržaja u Ultra HD-u', izjavio je Ivo Ferkl, glavni tehnički direktor Češke televizije.

'Proizvodnjom i emitiranjem naših sadržaja u HD formatu, RTVS ima želju zadržati poziciju tržišnog lidera u Ultra HD emitiranju te se također pozicionirati kao predvodnik u tehničkim inovacijama. Vidimo to kao veliki izazov ali i dobru priliku predstavljanja RTVS-a cijelom svijetu', izjavio je Václav Mika, generalni direktor RTVS-a.

Ultra HD omogućava četiri puta veću razlučivost od današnjeg HDTV formata. Tvrtka SES prvu demonstraciju takvih Ultra HD ponudila je 2012. godine na konferenciji IBC, a u travnju 2013. godine demonstrirala je komercijalno korištenje tehnologije Ultra HD pomoću standarda HEVC.

Ako vas zanimaju parametri za prijem besplatnog demo programa u UHD-u, evo ih:

Astra 3B @ 23,5 Istok
Transponder 3,204
11,778.050 MHz
Vertikalna polarizacija
27.5 Mb / s
QPSK
FEC 9/10
ID usluge: 5390
Ime Service: Test UHD Forum