LOZINKA: LOZINKA1

Osim što je hakiran, Sony se opako osramotio

07.12.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Hakeri odgovorni za najsvježiju provalu u Sonyjeva računala ovih dana su objavili novu hrpu materijala u obliku dokumenata. Stvari su za Sony sad postale još sramotnije - jer se otkrilo kako njihova IT služba nije radila svoj posao; lozinke su bile 'skrivene' u datotekama s imenom password.txt i slično

Tisuće lozinki, podataka za pristup različitim društvenim mrežama, podataka o plaćama i sve ostalo se krilo u direktoriju 'Password', u obliku 139 Word, Excel, .zip i PDF dokumenata. Datoteke su same po sebi već imenom govorile o čemu je riječ (YouTube login passwords.xlsx i sl.), što je samo dodatni šamar u cijeloj priči.

BuzzFeed je preuzeo datoteke koje su postavili hakeri te pronašao čak i pristup društveno-mrežnim računima vezanim uz Sony Pictures filmove. Analitičari i sigurnosni stručnjaci su ostali bez riječi, jer se uistinu rijetko (ako uopće) susreće s ovakvim greškama kod divova kao što je Sony.


Datoteke otkrivaju pristupne podatke za servise Amazon, Varietey i FedEx pa i vrlo skupe analitičke servise. 'Većina lozinki je zapravo jednostavna kombinacija očitih imenica i brojeva', piše BuzzFeed. Paralelno s korporativnim podacima, čini se kako su se u listi datoteka našle i hrpe privatnih lozinki. Zašto, na koji način i sva ostala pitanja - to mogu znati samo u Sonyju.

Najgori podatak u priči jest to da su hakeri objavili tek djelić podataka koje su prikupili provalom. Pretpostavlja se kako je ugrabljeno kakvih 100TB datoteka sa Sonyjevih računala.