BRAVO, TEDDY THE GUARDIAN

Hrvatski startup među sto najinspirativnijih na svijetu

05.12.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Teddy The Guardian, medvjedić igračka koji prikuplja tjelesnu temperaturu i druge važne zdravstvene podatke dok ga djeca grle, našao se na popisu sto najinspirativnijih inovativnih digitalnih projekata koji mijenjaju svijet na bolje

Nominet Trust vodeći je britanski financijer projekata koji koriste tehnologiju za rješavanje velikih društvenih problema. Jednom godišnje sastavljaju popis The Nominet Trust 100, na kojem je 100 projekata koje smatraju najinspirativnijim.

Ove godine na popisu su pothvati s etabliranih tehnoloških tržišta u Sjedinjenim Državama i Europi (kao što su Freecycle, Random Hacks of Kindness i Googleov samovozni automobil) rame uz rame s inicijativama s tržišta u razvoju, poput recimo eCompliance (korištenje čitača prsta za praćenje liječenje tuberkuloze u Indiji) i anonimne egipatske platforme za crowd-mapping seksualnog zlostavljanja HarassMap.


Popis je istaknuo niz globalnih trendova u društveno odgovornoj primjeni tehnologije. Dominiraju rješenja vezana uz zdravstvenu zaštitu i osiguranje lakšeg pristupa (34 posto), među kojima se ističu e-NABLE (3D printanje jeftinih proteza) i FingerReader (nosiva tehnologija za slabovidne).

Devet projekata posvećeno je zaštiti osobnih podataka i privatnosti. Među njima su mreža Tor, tražilica DuckDuckGo i MailPile, servis za enkriptiranu e-poštu.
Mobilne tehnologije dominiraju u Africi, u SAD-u je fokus na podacima, dok se 19 projekata bavi društvenim problemima. Poput, recimo, platforme DataKind, koja povezuje podatkovne stručnjake s dobrotvornim ustanovama.

U Europi su popularni sustavi koji mogu prepoznati dijelove analognog svijeta i reagirati na njih.

Najveći pojedinačni udio drže projekti iz SAD-a (37). Više od pola projekata (56 posto) su u fazi rasta (lani ih je bilo 44 posto), a mnogi bilježe povećana ulaganja i porast korisničke baze.


'Mnogi od ovih projekata dobivaju na zamahu ili imaju potencijal za to u bliskoj budućnosti. Uz odgovarajuću podršku, doći će do točke u kojoj će njihov globalni društveni utjecaj biti jednak njihovoj ambiciji', rekao je Simon Devonshire, direktor Wayra Europe.

Uz Devonshirea, popis je po završetku globalnog poziva za nominacije sastavio žiri u kojem su bili Annika Small (direktorica Nominet Trust), Tom Hulme (Google Ventures), Sherry Coutu (ulagačica u ranim fazama razvoja i poduzetnica), Dawn Austwick (direktorica Big Lottery Fund), Nick O'Donohue (direktor Big Society Capital), Charles Leadbeater (stručnjak za inovacije), Dickie Armour (internetski poduzetnik), Lucy Bernholz (Sveučilište Stanford) i Alice Fishburn (zamjenica urednika The FT Weekend Magazine).