ZBOGOM NAPORNOM 'CAPTCHA'

Jednim klikom Google zna jeste li robot ili ne

05.12.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Računala možda jesu na korak bliže detektiranju znakova u CAPTCHA sustavima, no Google je već korak naprijed. Kompanija je u srijedu objavila kako planira u mirovnu poslati većinu trenutnih sustava provjere za automatiziranim botovima. Što stiže umjesto toga? Za vjerovati ili ne, ali obična kućica s tekstom 'I am not a robot' koju korisnik treba označiti

Dok je algoritam za razbijanje CAPTCHA već odavno razvijen, ljudima je nerijetko bilo nemoguće prepoznati znakove koji se nalaze u potpuno deformiranom obliku. U Mountain Viewu su odlučili doskočiti tom problemu, ali i povećati sigurnost korištenjem jedne jedine kućice za označavanje. Kako Google može samo na temelju toga znati je li u pitanju stvarna osoba ili stroj?

Google navodi kako može razaznati korisnika od automatizirane skripte uz praćenje 'tragova' - bilo da je riječ o kretanju kursora preko ekrana do kućice (posebno u trenucima netom prije klika na kućicu) ili nekim drugim podacima poput IP adrese. Novi sustav izgleda vrlo jednostavno, bez potrebe za posebnom dodatnom interakcijom (van klikanja kućice):



Ipak, u slučaju da sve zakaže, korisniku će biti ponuđen CAPTCHA. Što s tablet računalima i pametnim telefonima? Google će korisnicima tih uređaja ponuditi kolekciju slika i pitati ih neke razlike koje skripte teško mogu otkriti (poput slaganja fotografija mačaka uz pse i kuniće).