OGLASILI SE IDC I KANTAR

iPhone ruši sve rekorde, za Windows Phone još ima nade

04.12.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Baš kako su analitičari i predviđali, iPhone uređaji po tko zna koji put bit će istinski dobitnici prazničke sezone. Prema podacima analitičke kuće Kantar Worldpanel ComTech, početak prodaje iPhonea 6 je samo u Britaniji povećao prodaju tih uređaja za 10,4 postotna boda, a prodaja na Otoku je dosegla najvišu razinu do sada. Istovremeno, druga analitička kompanija IDC smatra kako nije sve tako crno za Windows Phone

Diljem Europe Android i dalje drži gotovo 70 posto udjela, no pad je ipak zabilježen paralelno s rastom iOS platforme. Appleovi uređaji su zahvaljujući novim iPhone modelima povećali udio za 5,7 postotnih bodova i sada čine 20,7 posto tržišta (na najvećim EU tržištima). Prema Kantaru, ostatak mrvica je pokupio Windows Phone, s udjelom od 8,7 posto u Europi.

'Apple je ostvario veliki skok u prodaji diljem svih bitnijih tržišta zahvaljujući iPhoneu 6. EU, SAD i Australija su tako zabilježili rast udjela Appleovih uređaja, a uspjeh je posebno vidljiv u Velikoj Britaniji gdje je Apple dosegao najvišu razinu prodaje s 39,5 posto udjela', rekao je Kantarov Dominic Sunnebo, dodavši kako je čak 86 posto britanskih kupaca prešlo sa starijeg iPhonea, a svega pet posto sa Samsungovih uređaja.


Bez posebnog iznenađenja, Bilo da je riječ o tržištima Europe ili SAD-a, iPhone 6 se prodavao značajno bolje od modela iPhone 6 Plus - u omjerima 4:1 ili 3:1.

Svoje svježe podatke je iznio i IDC, s napomenom da će se ove godine globalno isporučiti 1,3 milijarde pametnih telefona, što je rast od 26,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Usprkos nekoliko kvartalnih rezultata koji su bili 'sporiji', za sada prognoze navode kako će do 2018. godine broj isporučenih uređaja dosegnuti 1,9 milijardi.

2018. godine, bez posebnog iznenađenja, Android bi trebao držati 80 posto tržišta, svega 2,3 postotna boda manje nego u 2014. godini. iOS bi trebao pasti s 13,8 posto na 12,8 posto, a Windows Phone bi globalno trebao narasti s 2,7 posto na 5,6 posto. Naravno, dok je trenutne podatke relativno zahvalno prikazati, projekcije mogu biti problematične. IDC i Gartner su još 2011. godine smatrali da će Windows Phone do 2015. godine narasti na 20 posto, što se pokazalo potpuno promašenim.

Ono u čem su prognoze vjerojatno točne je činjenica da će prihodi od uređaja nastaviti padati, posebno zbog nižeg i srednjeg segmenta uređaja.

Trenutna prosječna prodajna cijena pametnih telefona je 297 američkih dolara, no zahvaljujući proizvođačima poput Xiaomija i OnePlusa koji pružaju jeftinu i bolju tehnologiju, prosječna prodajna cijena bi do 2018. godine mogla pasti i na 241 dolar.