POVRATAK PC-IMA

Obrazovni program 'iPad za svakoga' i službeno ugašen

07.12.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Program LAUSD-a (Los Angeles Unified School District) u sklopu kojeg je 640 tisuća učenika trebalo dobiti iPad tablet za lakše obrazovanje je i službeno pred gašenjem. Štoviše, program ne samo da je ugašen, već se nad LAUSD počela voditi FBI istraga zbog mogućnosti da se pogodovalo Appleu zahvaljujući vezama...

Još prije godinu dana LAUSD je naišao na prve probleme s implementacijom više od pola milijuna Appleovih tableta. Učenici koji su dobili uređaje su ih, naravno, koristili za zabavu - zaobilaženjem ugrađene zaštite. Tada je LAUSD odlučio ograničiti uporabu iPada samo na prostore škola te počeo ubrzano raditi na MDM (Mobile Device Management) sustavu.

Pola milijarde dolara vrijedni tableti i pripadajući softver pokazali su se potpunom propasti, posebno nakon što je FBI ugrabio čak 20 kutija dokaznog materijala u obliku dokumentacije vezane za cijeli program. Veze između vodećih ljudi programa i Applea su postale očite čak i njima pa su tehničke poteškoće u korištenju iPada postale sasvim sporednom pričom.


Programu u kojem su stotine tisuća Apple tableta ekskluzivno bile namijenjene učenicima se mnogo prigovaralo - a posebno od strane konkurencije (Microsoft). Usprkos tome što je program naknadno proširen i na druge uređaje (van Appleovih), stvar je bila sumnjiva. Istraga će pokušati utvrditi točne veze i moguća kršenja raznih ugovora, a koji su u konačnici iznosili 1,3 milijarde dolara.

Za LAUSD, učenici se vraćaju PC-ima, a s druge strane priče postoje i škole koje su implementaciju odradile bez pretjeranih smetnji.