GLASANJE GOTOVO

Europska unija 'razdvojila' Google!

27.11.2014 u 13:59

Bionic
Reading

Europarlamentarci su prvi put u povijesti izglasali (458 naprama 173) prijedlog o 'razdvajanju' neke kompanije. Posrijedi je, baš kako se i dalo pretpostaviti, Google i poslovna politika ovog američkog IT diva, a ovim prijedlogom se želi izdvojiti Google tražilicu od ostatka usluga kompanije

James Cook sa stranice Business Insider UK prenosi kako EU naravno nema snagu doslovno rastaviti Google, no poslana je jasna poruka kako Unija niti najmanje nije zadovoljna načinom rada ove kompanije.

'Protumonopolska komisija se koncentrirala na četiri područja u istrazi; način na koji Google prikazuje svoje pretraživačke usluge u odnosu na konkurenciju, na koji način Google koristi sadržaj s drugih stranica, Googleovu dominaciju kad je riječ o oglašavanju vezanom uz tražene pojmove te ograničenja vezana uz oglašivače i njihovu nemogućnost premještanja kampanja na druge pretraživače', navodi BI.

Dok se protiv Googlea u EU vodi višegodišnja istraga, rezultati glasanja bi napetosti mogle dovesti do vrhunca. Ovim potezom iz EU su signalizirali kako će dodatno uposliti regulatorna tijela zadužena za postojeće istrage, a u Mountain Viewu imaju malo razloga za sreću.


Konačna odluka o potezima koje će povući EU leže u rukama Margrethe Vestager, koja je stigla na mjesto povjerenice za zaštitu tržišnog natjecanja u EU - poziciju koju je držao donedavno držao Joaquín Almunia. Prema pisanju Financial Timesa, riječ je o političarki s 'čeličnom reputacijom', ali koja istovremeno pažljivo surađuje sa stručnim suradnicima. Mnogi upravo problematiku s Googleom, svojevrsno nasljedstvo prethodnika, vide kao najznačajniji test za ovu političarku. Dok je Almunia ranije pokušao nagodbama doći do dobrih rezultata u odnosima s Googleom, koji drži 90 posto tržišta tražilica u EU, njegova misija je propala - uglavnom zbog toga što Google niti jednom nije zadovoljio tražene parametre.

Prema pisanju medija, kazna zbog ovakvog ponašanja bi mogla ići i preko pet milijardi dolara, no za početak tek treba vidjeti hoće li Vestager izreći konačno 'da' za najsnažniji pritisak na Google do sada.