UGOVORI SE BLIŽE KRAJU

Nakon Googlea na iUređajima - Bing, Bing posvuda

28.11.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Googleov ugovor s Appleom prestaje sljedeće godine, što znači da - ukoliko ne dođe do produženja - iUređaji više neće koristiti Google kao zadani pretraživač. Kompanija iz Cupertina će sasvim sigurno iskoristiti ovu poziciju kako bi ugrabila dodatni profit, a u jednadžbi su sasvim sigurno Yahoo i Microsoftov Bing

Baš kako su se nedavno razveli Mozilla i Google, slično vjerojatno slijedi i sljedeće godine za partnerstvo Applea i pretraživačkog diva iz Mountain Viewa. Zadane internetske tražilice se ne čine 'velikom stvari', no valja imati na umu da ih prosječni korisnici rijetko kada mijenjaju. Integracija Safari preglednika s Bingom ili Yahoo tražilicom bi uglavnom prošla potpuno neometano, a velikani IT industrije se s razlogom natječu oko toga tko će preuzeti iUređaje.

Na tržištu se nalaze milijuni iUređaja pa s tim dolazi i veliko pitanje - koliko će utjecaja na Google tražilicu (i prihode kompanije) imati ukoliko Yahoo ili Bing preuzmu Apple uređaje. S obzirom da se u Appleu proteklih godina žele riješiti svega vezanog uz Google jer su im izravna konkurencija u nekoliko segmenata (posebno što se tiče mobilnih platformi), šanse su da će drugi igrači imati priliku za širenjem svojih usluga. Naravno, osim ako Google ne da ponudu 'koja se ne može odbiti'.

Valja napomenuti da Apple i Microsoft u posljednje vrijeme blisko surađuju upravo na polju web pretraživanja. Virtualni asistent Siri te operativni sustav OS X već sada koriste Microsoftov Bing, a čak i da se u Appleu odluče na Yahoo, Bing toj tražilici čini temelj.