PATENTNI TEATAR

Samsung želi zabraniti prodaju i ovih proizvoda

26.11.2014 u 07:28

Bionic
Reading

Samsung Electronics je i službeno podnio zahtjev američkim tijelima, u kojem traži blokadu prodaje grafičkih čipova korporacije Nvidia. Na ovaj korak u južnokorejskom divu su se odlučili nakon što su propali pregovori vezani uz licenciranje patenata

Ova pravna bitka ipak nije stara poput drugih poznatih s tržišta; sve je počelo u rujnu ove godine kada je Nvidia tužila Qualcomm i Samsung zbog implementacije poboljšanja grafičkih performansi koje su u Nvidiji smatrali zaštićenima. Grafički div je tada zatražio od ITC-a (International Trade Commission) zabranu uvoza najnovijih Galaxy uređaja koji su koristili Qualcommove čipove, ali i Samsungove Exynos čipove.

Početkom studenog, Samsung je počeo uzvraćati tvrdnjama da i Nvidia krši patente - njih ukupno osam. Naravno, pregovori su propadali jer niti jedna strana nije pristala na ponuđene uvjete, ili priznala da uoće koriste zaštićene tehnologije.


Dok Samsungovi dokumenti za sada nisu izašli na svjetlo dana, Nvidia je za Bloomberg izjavila kako su očekivali ovakav potez iz Samsunga te da se raduju nastavku 'guranja zabrane' prodaje Samsungovih uređaja u SAD-u.

Bez valjanih pregovora, oba diva imaju što za žrtvovati s obzirom na trenutno stanje tržišta. Dok Qualcomm dominira tržištem mobilnih čipova, Samsungovi Exynos čipovi su samo minijaturni dio računice ovog industrijskog diva. Istovremeno, upravo za mobilno tržište je Nvidia pokazala veliko zanimanje, posebno u smislu razvoja čipova. Na žalost, borba ovog dvojca se po svoj prilici ne odvija sirovom kvalitetom proizvoda, već birokracijom - barem za sada.