NIJE ZDRAVO

Evo što buljenje u mobitel čini vašem vratu

24.11.2014 u 06:37

Bionic
Reading

Pametni telefoni i tablet računala promijenili su držanje našeg tijela. Ne, promjena nije na bolje. Gledanje u uređaj prema dolje isto je kao da vam nešto pritišće vrat težinom od gotovo 30 kilograma

Otprilike kao da vam osmogodišnje dijete sjedi na vratu dok stojite i pokušavate čitati poruke. Stalno.

Dr. Kenneth K. Hansraj, šef Odjela za kirurgiju kralježnice pri New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine razvio je računalni model koji to prikazuje. Vjerojatno ste i sami pogodili - toliki pritisak na kralježnicu ne može biti dobar po zdravlje. A prosječna osoba provodi dva do četiri sata u tom položaju.

Dr. Hansraj u članku, objavljenom u časopisu Surgical Technology International, objašnjava kako do pravilnog držanja tijela možete doći tako što ćete poravnati uši s ramenima te uvući lopatice. Time ćete smanjiti naprezanje tijela i smanjiti razine kortizola.

Loše držanje, s druge strane, napreže kralježnicu, što može dovesti o toga da se brže potroši i ostari, zbog čega bi mogli završiti na operaciji.


Evo nekoliko mogućih rješenja. Mobitel držite ravno ispred sebe, umjesto tako da morate nagnuti glavu. Laptop postavite pod kutom od 30 stupnjeva dok tipkate, kako bi zaštitili zglobove, ili bliže pravom kutu dok čitate. Ispravite vrat u pravilan položaj.

Izvor:Lifehacker