NOVE MOGUĆNOSTI

Stvari koje možete samo na Androidu 5.0 Lollipop

20.11.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Prošlo je već dugo vremena od dostupnosti Android L Preview (koji je naposljetku postao Lollipop), a sada i u mjesecima koji slijede, kompatibilni uređaji će moći uživati u novitetima koje donosi nova verzija ove najpopularnije mobilne platforme na svijetu. Neki od noviteta su poznati već od ranije, no valja se prisjetiti dijela značajki koje Lollipop pruža u odnosu na KitKat

Kako je već ranije bilo riječi na stranicama Gadgeterije, 'Tap and go' funkcija će omogućiti svima da s lakoćom putem NFC-a i Bluetooth veze prebace sve Google podatke, konfiguracijske postavke, datoteke i aplikacije s jednog uređaja na drugi.

Flashlight aplikacije su oduvijek bile popularne za mobilne platforme pa ni Android nije izuzetak. Ipak, Google se s L-om odlučio na integraciju ove mogućnosti u sami sustav - naravno, samo za kompatibilne uređaje (koji posjeduju LED-ice).

Android 5.0 Lollipop donosi i mogućnost postavljanja različitih prioriteta za aplikacije. One koje korisnik odabere moći će 'ometati' obavijestima i kada je ostalima to onemogućeno. Postavke je moguće provjeriti na Settings > Sound & notification > App notifications.


Nova verzija Android platforme donosi i mogućnost odrađivanja određenih akcija izravno na obavijestima dostupnima na Lock Screenu. U petici je moguće i 'zakačiti' određene aplikacije na način da netko drugi ne može van te aplikacije bez koda, što je posebno zgodno kada se mobitel posudi nekome ili da djetetu.

Predviđanje trajanja baterije je jedna od novih funkcija koje stižu u Lollipopu, a sustav će korisnika obavijestiti i za koliko će otprilike baterija biti napunjena.

Kome zaključavanje uređaja ili aplikacija nije dovoljno, zasigurno će cijeniti Guest Mode, za podjelu uređaja s više drugih ljudi.

U svim prethodnim verzijama Androida, nakon resetiranja uređaja sve otvarane aplikacije su bile zaboravljene i nedostupne u multitasking sučelju. Android 5.0 će sačuvati aplikacije, ali i otvorene stranice i sl.

Naposljetku valja spomenuti i jedan easter egg; ako tko želi zaigrati Googleovu verziju Flappy Birda, treba otići na Settings > About phone i četiri puta brzo dodirnuti ekran na polje koje sadržava verziju operativnog sustava. Nakon što se na ekranu prikaže lizalica, valja je aktivirati na sličan način kao kod polja uz dugi dodir ekrana koji bi trebao aktivirati klon Flappy Birda. Više trikova koji su dostupni samo na Androidu 5.0 Lollipop moguće je pronaći na izvornom linku.