OBJAVLJENA DOKUMENTACIJA

Ovo smo saznali o Appleovom pametnom satu

22.11.2014 u 09:03

Bionic
Reading

Developeri su ovih dana dobili bitan komad kolača i informacija vezan za Apple Watch, a sada je nešto jasnije kako će uređaj funkcionirati. Od najvećih iznenađenja tu je činjenica da će povezanost s iPhone/iPad uređajima biti u mnogočemu nužna, jer će se na njima odvijati obrada podataka - pa i priprema animacija prije slanja na uređaj na ručnom zglobu

Apple piše da će se povezanost s ostalim iUređajima tražiti i zbog toga što aplikacije za Watch gadget neće mijenjati one dostupne na iOS platformi, već će ih dopunjavati. Watch će prikazivati dvije vrste obavijesti, kraće i duže. Potonje bi korisniku trebale pružiti mogućnost neke dodatne radnje poput označavanja fotografije ili teksta koji mu se sviđa, dok će kratke obavijesti služiti tek za brzi prikaz neke radnje ili akcije koja se dogodila unutar aplikacije.

No, to nije sve vezano za obavijesti. Postoji još i dio sučelja 'Glance(s)', koji će korisnici morati odabrati sami za pristup više informacija. Prema Appleu, te informacije će morati biti vezane uz ono što korisnik trenutno radi - dakle svježe i potpuno lišene nebitnih podataka.


Aplikacijama će se upravljati na identičan način. Apple je utvrdio na koji način se upravlja uređajem i aplikacijama, a developeri na to ne mogu utjecati ni na koji način. Kompanija iz Cupertina je išla toliko daleko da zapravo savjetuju developerima i uklanjanje logotipa iz aplikacije te korištenje crne pozadine kako bi se sve bolje 'stopilo' s uređajem. S obzirom na solidnu količinu pritiska na developere što se dizajnerskih crta tiče, Apple piše i da bi bilo zgodno 'potražiti pomoć grafičkog dizajnera'.

WatchKit otkriva i kako dvije veličine Watch gadgeta donose i ekrane različite razlučivosti. Modeli od 38 i 42 milimetra će imati ekrane razlučivosti (redom) od 340 puta 272 i 390 puta 312 piksela. Što se hardvera tiče, s obzirom na ovisnost Watcha o obradi podataka na iUređajima prije slanja natrag, analitičari smatraju da možda ne treba očekivati veće novitete u skorije vrijeme.

Posljednja informacija vrijedna spomena je svakako to da Apple u službenom priopćenju navodi i to da sljedeće godine za Watch stižu i nativne aplikacije. Što će to u konačnici značiti za Watch tek treba vidjeti, jer nije jasno hoće li restrikcije ostati iste kao sada.