BIZARAN POPIS

Evo deset najkontroverznijih aplikacija za iPhone

25.11.2014 u 06:56

Bionic
Reading

Na velikom i gužvovitom tržištu kakav je App Store, na koje svakodnevno pristiže ogroman broj aplikacija, teško je istaknuti se. Mnogi pokušavaju privući pozornost kontroverzom. Iako je Appleov nadzor strog, tu i tamo provuče ponešto što ne bi trebalo

Appleove smjernice čine se prilično jasnim: seksualno eksplicitan sadržaj, klevete i realistično prikazano nasilje bit će uklonjene odmah. Zabranjeno je sve što može oštetiti hardver, kao i mehanizme koji reguliraju načine kako se korisničke podatke očitava i dijeli.

Pa ipak, uvijek ima onih koji će pomaknuti granice ili bar to pokušati. Većina biva filtrirana već na prvim koracima, no neki potraju dovoljno dugo kako bi privukli pozornost i osudu javnosti.

Evo izbora njih deset:

Girls Around Me
Aplikacije s geolokacijskim značajkama, poput Tindera i Grindra, značajno su olakšale povezivanje samaca. U ruskom i-Free otišli su korak dalje, pa su 2012. godine objavili ovu aplikaciju koja je koristila Foursquare kako bi pronašla korisnice i prikazala ih na mapi centriranoj na vašu lokaciju.

Bilo je moguće ne samo pronaći žene u blizini, već i povezati se s njihovim profilima na Facebooku, ako su ih imale. Foursquare je vrlo brzo onemogućio korištenje svojih resursa na taj način.

Baby Shaker
Jedna od rijetkih aplikacija koje se mogu nazvati čistim zlom pojavila se u travnju 2009. i odmah se našla na udaru kritika. Sikalosoftov program bio je groteskno primitivan: pirkazivao je jednostavan crtež bebe, popraćen zvukom glasnog plača koji ne bi prestao sve dok ne bi protresli svoj iPhone.

Nekome je to možda smiješno, no godišnje do 1.400 beba u Sjedinjenim Državama umre zbog toga što ih roditelji grubo tresu. Ne čudi što su se i Apple i Sikalosoft ispričali nakon povlačenja aplikacije.


Ghetto Tweets
App Store je krcat neuspjelim pokušajima humora, uključujući na stotine aplikacija koje ne proizvode ništa osim zvukova prdeža. Ova je preuzimala poruke s Twittera i provlačila ih kroz tekstualni filter, ne bi li zvučale više kao da su stigle iz najsiromašnijih dijelova američkih gradova. Povučena je kao uvredljivo rasistička 2009. godine.

Me So Holy
Ponekad se prašina koja se podigne oko aplikacije čini prevelikom u odnosu na njen stvarni sadržaj. Me So Holy, zabranjena 2009., dobar je primjer za to. Djelo programera Benjamila Kahlea, omogućavala je postavljanje svog lika na Isusovo tijelo i dijeljenje rezultata na Facebooku. Zabrana je potakla veliku raspravu o slobodi izražavanja.

Mr. Checkpoint
Teoretski, u App Storeu ne možete ponuditi ništa što bi pomoglo ili potaklo na kriminalno djelo. Ova se aplikacija našla pod žestokom kritikom policije jer je pijanim vozačima omogućavala izbjegavanje policijskih kontrolnih točaka. Sennet Devermont, autor aplikacije, i sam je uhićen zbog vožnje u pijanom stanju, što ga je i inspiriralo.

Zabranu je dobio 2011. Aplikacija je još uvijek dostupna, no s javno dostupnim i službenim podacima, sigurnosnim porukama...


Door Of Hope
Mogu li ljudi biti izliječeni od homoseksualnosti? Ova je aplikacija tvrdila kako je moguće 'izgoniti iz tijela demone koji su uzrok homoseksualnog načina života', i to za samo 60 dana, uz pomoć iPhonea. Uradak iza kojeg stoji vjerska aktivistička skupina Settings Captives Free nije dugo potrajao - Apple ga je uklonio 2013.

I Am Rich
Jedna od najblesavih aplikacija ikad bila je - s cijenom od 999,99 dolara (oko 5.500 kuna danas) - ujedno i najskuplja u App Storeu. Što bi dobili za tu cijenu? Svjetlucavi crveni dragulj na zaslonu iPhonea i priliku da se svima pohvalite koliku ste lovu spržili na samo jednu aplikaciju. S vremenom je povučena iz ponude.

Jew Or Not Jew?
Koristeći ogromnu bazu podataka o poznatim i slavnim osobama, mogli ste provjeriti tko je od njih Židov. Zabrana je uslijedila nakon prosvjeda antirasističkih skupina, a u Francuskoj je sankcionirana temeljem zakona koji brani prikupljanje i distribuciju privatnih informacija (poput vjerske ili nacionalne pripadnosti).


Phone Story
Nisu sve zabranjene aplikacije bile bez društvene vrijednosti. Aktivistička skupina Molleindustria ponudila je ovu u rujnu 2011. godine, da bi bila povučena nakon samo četiri dana. Zašto? Pa, bavila se osjetljivom temom: uvjetima u kojima radnici u zemljama Trećeg svijeta proizvode materijale za iPhone. Appleu je to cenzuriranje donijelo probleme.

Samaritans Radar
Evo jedne koja je stradala zbog dobrih namjera i bizarne izvedbe. Samaritans, britanska dobrotvorna organizacija koja se bavi prevencijom samoubojstava, objavila je ovu aplikaciju u listopadu ove godine.

Pratila je feedove na Twitteru koje bi označili i slala upozorenje e-poštom ukoliko bi se pojavili znakovi koji bi upućivali na ozbiljnu depresiju ili suicidalne tendencije. Vrlo brzo su se javili borci za zaštitu privatnosti, pa je Samaritans dobrovoljno povukla aplikaciju.

Izvor:PC Mag