DOZNAJTE

Što nikako ne smijete sa svojim smartphoneom?

23.11.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Vaš Android može biti puno toga: jedna od najvrijednijih stvari koju posjedujete, izjava o tome tko ste, pa čak i mjesto na kojem ćete pohraniti svoje tajne. Usprkos tome, ne štitimo ga dovoljno ili radimo glupe stvari koje nam mogu ozbiljno naškoditi

Što nikako ne bi trebali raditi s vašim pametnim telefonom?

Ne zaboravljajte zaključati zaslon
Što više radimo na našim mobitelima, to više štete netko može napraviti ako neovlašten pristupi uređaju. Jedan od najjednostavnijih načina zaštite je zaključavanje zaslona. Postoji hrpa aplikacija za to, a mnoge od njih imaju i dodatne korisne značajke.

Ne zaboravljajte ga redovno nadograđivati
Nije uvijek jednostavno pratiti koji će uređaji kad dobiti nadogradnju na Android, ali isplati se, zato što je svako novo izdanje moćnije od prethodnog. Google Play Services održava operativni sustav vašeg uređaja ažurnim, no zbog velikih nadogradnji mogli bi se osjećati kao da imate posve nov mobitel u rukama.


Nemojte ga puniti preko USB-a
Nisu svi punjači isti. Punjenje preko računalnog ulaza za USB ne isporučuje podjednaku količinu energije kao dedicirani punjač.

Ne zaboravite napraviti sigurnosnu kopiju (back up)
Zahvaljujući sve večim memorijskim kapacitetima, na pametnim telefonima može se naći puno toga dragocjenog, bilo da je riječ o poslovno ili privatno osjetljivim podacima, pa i nečemu za što smo sentimentalno vezani.

Stvaranje sigurnosne kopije nije teško, ali jest nužno. Nemojte to preskakati.

Nemojte držati sve online
Razlog je jednostavan: što se događa sa svim vašim podacima ako vaš isporučitelj usluge u računalnom oblaku ima problema ili je prestao poslovati? Koliko god to izgledalo malo vjerojatno, uvijek postoje šanse da bi se moglo dogoditi.

Pohrana u računalnom oblaku je sjajna stvar, ali nemojte se u potpunosti oslanjati na nju. Držite kopiju ključnih podataka blizu sebe, po mogućnosti i offline.

Nemojte ga pregrijavati
Čuli smo puno priča o mobitelima na Androidu koji su eksplodirali. Krivci su obično loše plagirane baterije ili punjači, no to ne znači kako ne trebate pripaziti na punjenje. Ostaviti mobitel na toplom ili vrućem mjestu u pravilu je loša ideja. Nije pametno ni isprazniti gotovo u potpunosti, a mudro je i odspojiti ga kad je potpuno napunjen.


Ne izlažite zaslon
Gorilla Glass može izdržati štošta, ali ima svoje granice. A zamjena zaslona u slučaju oštećenja nije jeftin sport. Na zaštitu za zaslone i futrole gledajte kao na policu osiguranja: vrijedi ih kupiti jer su troškovi u slučaju štete prilično veliki.

Ne ostavljajte ga na kiši
Savjet koji vlasnici malo kojeg mobitela mogu zanemariti (poput, recimo, Sonyjevih uređaja iz serije Xperia Z i sličnih). Vlaga je jedan od najvećih neprijatelja elektorničkih uređaja, pa tako i mobitela, a ujedno je i jedan od najčešćih uzroka oštećenja pametnih telefona.

Ne držite golišave fotografije na njemu
Gotovo svi vole selfije. No, fotografije intimnijih dijelova svog tijela trebali bi zadržati za sebe jer će inače lako naći put do onih koji ih ne bi trebali vidjeti.

Ne dozvolite drugima praćenje vašeg surfanja
Koristite li mobitel za nešto što drugi ne bi trebalo znati (recimo, tajnu kupovinu božićnih poklona), počistite povijest pretraživanja u pregledniku.

Ne instalirajte sumnje aplikacije
Gotovo sav mobilni malver cilja Android, naročito uređaje čiji vlasnici nisu baš pažljivi kad je preuzimanje aplikacija u pitanju, pa ih preuzimaju i iz sumnjivih izvora. Činite li to, sami tražite vraga. Upozoreni ste.

Izvor:Android Pit