ISPROBALI SMO

Sony Xperia Z3 Compact - izdržljivi malac velikih mogućnosti

10.11.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Odličnog izgleda, nakrcan moćnim softverom i superizdržljivom baterijom kojom udara Apple gdje najviše boli, ovo je pametni telefon koji želi biti najbolji i to ne skriva

Od vremena kad se pojavio Z1 Compact praktično svi veći proizvođači izbacili su umanjene inačice svojih top mobitela. Iako je sklon sumanuto brzom izbacivanju novih modela (po dva godišnje, u usporedbi s Appleovovim jednim u dvije godine i Samsungovim još rjeđim ritmom kad su neke serije u pitanju), Sony je preskočio jedno izdanje Compacta - Z2 nikad nije dobio takvu inačicu.

Za očekivati je, stoga, bilo kako će Sony u ovom izdanju ponuditi značajno unaprijeđen i nadograđen smartphone. Potiho sam se nadao da pritom neće odustati od prakse da u manju verziju uguraju sve što ima i velika, koliko god je to moguće. Nakon višednevnog intenzivnog korištenja mogu reći da me Japanci nisu iznevjerili.


Izgledom, to je standardna Xperia s dizajnom Omnibalance. Od prethodnih modela razlikuje se zaobljenijim rubovima, zbog čega monolitna crna ciglica djeluje ponešto mekše i podatnije, mada ne i manje ozbiljno. Umjesto aluminijskog, kakav je na Z3, ima crni plastični obrub, što ne kvari opći dojam da je riječ o ekskluzivnijem i luksuznijem uređaju.

Raspored kontrola klasičan je za Xperiju: dugme za uključivanje na sredini s desne strane, gdje su i dugmad za regulaciju tona, utor za mikro SD te okidač kamere. S lijeve strane je ulaz za mikro USB i konektor za dock. Sve je lako za dohvatiti i koristiti. Pristup kartici nano SIM moguć je bez korištenja alata i značajno lakši no što je to bio slučaj s modelom Z1 Compact.

LED lampica u lijevom gornjem kutu javlja kad su stigle obavijesti, s različitim bojama za različite vrste obavijesti. Zgodno je to ako je uređaj na stolu, beskorisno ako je u džepu ili torbi.

Staklena površina Gorilla 3 sprijeda i straga ugodna je na dodir, no lako ju je uprljati prstima tijekom korištenja, a i privlači prašinu ostavite li je nešto dulje na istom mjestu. Za moj ukus malo je previše sklona klizanju na glatkijim površinama. Sva tri problema dala bi se riješiti nabavkom futrole, ali šteta je mobitel koji tako dobro izgleda držati skrivenog.

Kako priliči vodonepropusnom mobitelu, svi ulazi i utori (osim onog za mikrofon) pokriveni su plastičnim poklopcima koji se dobro uklapaju u dizajn. Sony i dalje gura prateći dock kao glavni uređaj koji će smanjiti potrebu za otvaranjem poklopca za mikro USB zbog punjenja.

Mada mi se dock u više navrata pokazao korisnim i praktičnim, ne bi bilo loše kad bi razmotrili i opciju bežičnog punjenja.

IPS LCD zaslon je dijagonale 4,6 inča (11,6 centimetara), razlučivosti 720 puta 1280 piksela (319 ppi), podržan tehnologijama Triluminos i Live Colour LED. Iznimno vjerno prikazuje boje, ima mogućnost balansiranja bijele boje, odličan kontrast i dobar pregled iz svih kutova, pod umjetnim i prirodnim svjetlom.

Razlučivost je, doduše, manja nego kod Z3, no to je nešto što će zasmetati samo onima koji pate ako zaslon nije jako velike rezolucije. Reagirao je brzo, bez problema kakvih je bilo sa Z1 Compact.

Xperiju Z3 Compact pogoni četverojezgreni Qualcommov Snapdragon 801 na 2,5 GHz i grafički procesor Adreno 330, uz podršku dva GB RAM-a. U praksi to znači vrlo brzo otvaranje aplikacija uz razmjerno malu potrošnju baterije (o čemu više malo kasnije).

Na izvedbu nije značajnije utjecao broj otvorenih aplikacija, ali ponekad bi štucnuo prilikom korištenja grafički zahtjevnijih programa, pogotovo onih namijenjenih obradi fotografija. Pritom bi se znao i zagrijavati preko mjere koju smatram prihvatljivom. Te su situacije bile rijetke, ali svejedno ne baš ugodne.

Glavna kamera je i dalje opremljena standardnim senzorom s 20,7 megapiksela, s time da je senzor kamere Exmor RS dobio G Lens proširen na 25 mm, što znači da možete više toga utrpati u kadar. ISO je podignut na 12.800.

Na raspolaganju hrpa značajki i modova za kameru, među kojima ću izdvojiti mogućnost snimanja videa u 4K, kao i usporenih snimki 120 fps na razlučivosti 720 piksela.

Kamera se podjednako dobro nosi sa snimanjem u uvjetima normalnog i slabijeg osvjetljenja, iako je autofokus još uvijek slaba karika.

Zato je baterija adut s kojim većinu konkurencije ostavlja u prašini. Nominalnog kapaciteta 2.600 mAh, izdržat će bez problema do dva dana umjerenog do intenzivnijeg korištenja (u mom slučaju, to podrazumijeva puno surfanja, videa, uz ponešto telefoniranja i SMS-ova).

Pritom nisam morao aktivirati ni Stamina ni Ultra Stamina štedljiv način rada. U stand-by modu podsjetila me na dane legendarnih Nokijinih ciglica koje bismo punili jednom tjedno. Ako. Sony je pogodio pravi omjer velike baterije, optimiziranog procesora i softvera. Šteta je jedino to što je baterija nezamjenjiva.

Zvučnici su nešto slabiji nego na prethodnom modelu, ali to nije naročito bitno. Kvaliteta zvuka pri pozivima je odlična, a stišavanje pozadinske buke dobro radi u bučnim okruženjima.

Sonyjevo izdanje Androida 4.4.4 Kitkat (s najavljenom nadogradnjom na 5.0 Lollipop) jednostavno je i pregledno. Očekivano, jak je naglasak na multimedijalne sadržaje, iako ne i previše nametljiv. Ako ste pretplaćeni na Sonyjeve servise, sadržaj će vam biti super pristupačan. Ako ne, većinu aplikacija kao što su Walkman i Movies moći ćete koristiti za reprodukciju vlastitog sadržaja.

Tipkovnicu možete koristiti kako biste koristili i Swype, a tu je i alat koji prati kako pišete da bi bolje predvidio što želite napisati.

Kao i prethodna drska mala perjanica, Xperia Z3 Compact u umanjenom izdanju nudi gotovo sve što i veći top model, ali i mnogi drugi vrhunski pametni telefoni, uz manji ekran i povoljniju cijenu. Ako niste fan ogromnih zaslona i tražite moćan mobitel s dugotrajnom baterijom, ovo je uređaj za vas.

Sony Xperia Z3 Compact - specifikacije

Dimenzije: 127,3 puta 64,9 puta 8,6 mm
Težina: 129 g
Zaslon: 4,6 inča (11,6 centimetara) IPS LCD, 720 puta 1280 piksela, Triluminos, Live Colour LED
Procesor: četverojezgreni Qualcommov Snapdragon 801 na 2,5 GHz
GPU: Adreno 330
RAM: dva GB
Ugrađena memorija: (16 GB, proširivo do 128 GB, mikro SD)
Stražnja kamera: 20,7 megapiksela, 5248 puta 3936 piksela, autofokus, LED bljeskalica, 1/2.3'' senzor, prepoznavanje lica i osmjeha, HDR, video 4K UHD
Prednja kamera: 2,2 megapiksela, 1080 p @ 30 fps
Povezivanje: 3G/4G, NFC, Bluetooth, wi-fi, USB
Operativni sustav: Android 4.4.4 Kitkat, s planiranom nadogradnjom na 5.0 Lollipop
Baterija: 2.600 mAh, trajanje razgovora do 14 sati
Boje: crna, bijela, narančasta, zelena
Ostalo: podrška za igranje Playstationa 4 PS4 Remote Play, otpornost na vodu i prašinu (IP65, IP68)
Cijena: 4.098 kuna (Hrvatski telekom, bez ugovora, jamstvo na dvije godine)