OD NJIH 39, SAMO ŠEST

Koji komunikacijski internetski servisi su uistinu sigurni?

09.11.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Najpopularnija online komunikacijska rješenja pala su na testovima vezanim uz sigurnost i/ili osiguravanje potpune privatnosti. U današnje doba se takvo što može teško i očekivati, ali korisnici imaju (nekoliko) opcija

Kampanja EFF-a (Electronic Frontier Foundation) vezana uz osiguravanje informacija koji su komunikacijski servisi sigurni od 'nadzora' i provala, u prvoj fazi je rezultirala analizom 39 komunikacijskih rješenja. Među njima se nalaze i popularni WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, SnapChat, Yahoo, Google Hangouts i drugi, a po svemu sudeći, milijuni korisnika nisu ni svjesni da praktički sva popularna rješenja 'padaju' na jednom od sedam osnovnih zahtjeva kako bi se servisi mogli nazvati 'sigurnim'.

'Otkrića Edwarda Snowdena su potvrdila da vlade njuškaju našim digitalnim životima, proždirući svu komunikaciju koja nije zaštićena enkripcijom', rekao je za ZDNet upravitelj EFF-ovih tehnoloških projekata, Peter Eckersley


Šanse su da korisnici nikad nisu ni čuli za platforme ChatSecure, CryptoChat, Signal/Redphone, Silent Phone, Silent Text i TextSecure, no riječ je o jedinim rješenjima koja su zadovoljili svih sedam kriterija za sigurnost, koje je postavio EFF. Kriteriji su vezani uz različite metode enkripcije, potvrdu identiteta komunikatora, otvorenost koda, dokumentiranost sigurnosnih stavki platforme i sl., a jednostavnu infografiku je moguće pronaći na izvornom linku.

Facebook Chat tako primjerice nije pao u samo dva kriterija, enkripciju u svim segmentima komunikacijskog puta te provjeru koda. Nešto bolje su prošli iMessage i FaceTime, jer su ocijenjeni kao najprihvatljivijim rješenjima za masovno tržište. U EFF-u se nadaju kako će ovakve provjere dovesti do svojevrsnog pritiska na one koji razvijaju aplikacije/rješenja za komunikaciju online, u čem će profitirati ponajviše krajnji korisnici.