ANDY RUBIN IDE DALJE

Bivši šef Android platforme napustio Google!

31.10.2014 u 20:23

Bionic
Reading

Andy Rubin, jedna od čelnih figura u Googleu i suosnivač Android Inc. odlučio je napustiti Google. Još 2013. godine, Rubin se odlučio napustiti odjel zadužen za razvoj Android platforme te se posvetio robotici, a sada je napravio još jedan korak dalje i odlučio karijeru nastaviti drugdje. Wall Street Journal navodi kako će Rubin pokrenuti inkubator za mlade kompanije koje se bave tehnološkim hardverskim proizvodima

Google je s Rubinom na čelu posebnog odjela želio razviti novu generaciju robota, a projekt na kojem je radio je, začudo, bio odvojen od Google X istraživačkih pogona. Usprkos tome što Rubin odlazi, kompanija iz Mountain Viewa napominje kako ostaje posvećena robotici i daljim investicijama u tom sektoru.

'Želim Andyju sve najbolje u tome što slijedi za njega. S Android platformom je kreirao nešto nevjerojatno - s više od milijardu sretnih korisnika. Hvala ti', rekao je čelnik Googlea Larry Page u izjavi. Nije posebna tajna da je Andy Rubin cijeli život zapravo bio 'lud' za robotikom, a kada je napustio razvoj Android platforme, Page mu je omogućio da nastavi dalje s razvojem stvari koje su ga zanimale. Do kraja 2013. godine, Rubin je nadgledao kupovinu robotskih kompanija od kojih vrijedi izdvojiti proizvođača vojnih robotaBoston Dynamics, Schaft i Meka Robotics.

Dok je odlazak ove figure udarac za kompaniju, čovjek koji stiže na njegovo mjesto je itekako sposoban nastaviti s planovima kompanije u svijetu robotike. Rubina će naslijediti James Kuffner, istraživač s više od dva desetljeća iskustva u svijetu robotike.

Analitičari ovaj potez vide kao 'neplaniran i iznenađujuć'. 'Ako je Andy Rubin ovo napravio dobrovoljno, pomislili bismo da je prvo htio vidjeti dovršetak nekih od projekata i javno predstavljanje prije nego napusti kompaniju', rekao je za WSJScott Strawn, analitičar IDC-a.