E-VOTE

Mirela Holy provela stranačke izbore na domaćoj aplikaciji

31.10.2014 u 07:12

Bionic
Reading

Iako izbori nisu omiljena aktivnost hrvatskih građana, barem prema podacima o izlaznosti, jedna domaća aplikacija mogla bi to promijeniti, možda i donijeti uštedu na sve češćim referendumima

Riječ je o aplikaciji e-vote, koju je zagrebačka tvrtka Mobility u tri mjeseca pretvorila u platformu koja je, između ostalog, omogućila stranci OraH provođenje prvih unutarstranačkih izbora.

'Prije glasovanja svaki je birač dobio mail s jedinstvenim ključem pomoću kojeg se sigurno uključio u sustav i obavio svoju dužnost', ističe Nino Strmo, direktor Mobilityja i arhitekt platforme.

Aplikacija je dostupna za PC, Mac, iOS, Android i Windows Phone. Pruža i dodatne mogućnosti poput definiranja početka i kraja glasovanja, podršku za upis dopisnih birača tj. onih koji nemaju pristup internetu, kao i izradu hijerarhije izbornih listi i glasačkih 'listića' prema regijama, županijama, gradovima te na državnoj razini.


Nakon što se definiraju jedinstveni ključevi za glasače, oni se distribuiraju prema kompjutorskom algoritmu neovisno o ljudskom faktoru kako bi se osigurala tajnost glasanja i privatnost izbora svakog glasača.

Aplikacija je ORaH-u omogućila i revidiranje registra članova te razdvajanje članova od simpatizera. U Mobilityju kažu kako bi mogla poslužiti i za održavanje ne samo izbora, već i referenduma bez papira.