'PAMETNA NARUKVICA'

I Microsoft konja za trku ima, predstavljen nosivi gadget Band

31.10.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon niza glasina, Microsoft je konačno otkrio i svoj uređaj iz kategorije nosivih gadgeta nazvan jednostavno Band. Kompanija je uređaj predstavila kao idealan 'za ljude koji žele živjeti zdravije, žele biti produktivniji te istovremeno ostati povezani s ljudima koji su im najvažniji'

Najvažnija stavka iz glasina je potvrđena - osim tehničkih karakteristika, Band za razliku od brojnih drugih proprietary uređaja podržava sve bitne platforme, a ne samo Microsoftova rješenja. Windows, Windows Phone, OS X, iOS i Android su redom podržani. Je li Band tek još jedan fitness gadget koji će zadovoljiti tek malu nišu korisnika?

Za početak - sasvim sigurno. Uređaj je dostupan samo u SAD-u po cijeni od 199 dolara, a veliko je pitanje kada će i gdje točno postati dostupan izvan te zemlje, s obzirom na ovisnost o uslugama i, valja reći, tipično Microsoftovo ponašanje koje je i Zune koštalo tržišta. Tehnička strana priče je, srećom, nešto drugačija.


Iz kompanije navode kako je riječ o tehnički najnaprednijem rješenju za ručni zglob koje postoji - neovisno o platformi. Za razliku od konkurencije koja je izdvojila zasebne ekosustave u svijetu nosivih gadgeta i praćenja zdravlja korisnika, Microsoft svojim rješenjem želi biti kompatibilan sa svime što postoji. Točno kako se i očekivalo, pripadajući servis Health podržava sve bitne i ranije spomenute platforme, čime se Microsoft želi posebno izdvojiti od konkurencije. Naravno, integracija s Cortanom moguća je samo u slučaju da se koristi Windows (Phone).

Microsoft Band riječima kompanije, nije tek gadget koji mjeri korisnikove korake akcelerometrom, već prati mnogo različitih podataka istovremeno da bi dobio jasniju sliku. Ukratko - gadget uči pomoću ukupno deset senzora smještenih unutra, a tu je i mogućnost praćenja stresa korisnika zahvaljujući senzoru koji prati psihogalvanski refleks kože:

Posebno je zanimljivo da se kompanija ogradila od naziva fitness trackera ili smartwatch gadgeta te iskoristila pojam smart band. Microsoft ne želi da se korisnici odreknu uobičajenih komada nakita ili ručnih satova, a ovaj uređaj namijenjen je korištenju na 'drugoj ruci'.

I Microsoft konja za trku ima - predstavljen nosivi gadget Band

Osim uobičajene mogućnosti praćenja aktivnosti korisnika kombinacijom senzora, uređaj prikazuje i izloženost UV zračenju, obavijesti poput e-mail poruka, podsjetnika, poziva, poruka i društvenih mreža, vremena, financija i drugo. Ekran osjetljiv na dodir je pravokutan i razlučivosti 310 puta 102 piksela, a Microsoft tvrdi da uređaj može raditi kakvih 48 sati prije potrebe za punjenjem.

Sučelje na ručnom satu je jednostavno izvedeno i podsjeća na već viđene dizajnerske crte s platforma Windows ('Metro'). Što se tiče partnera, Runkeeper, Gold's Gym, MyFitnessPal i Starbucks su prvi uskočili na vagon, a tek treba vidjeti kako Microsoft namjerava dalje razvijati ovaj proizvod i pripadajuće servise.