POPULACIJA NAD POPULACIJAMA

Facebook će uskoro biti 'veći od Kine'

29.10.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Facebook je objavio svoje poslovne rezultate za treći kvartal 2014., a pri tom je osim 3,2 milijarde dolara prihoda 'ugrabio' i 1,35 milijarde mjesečno aktivnih korisnika. To znači da je populacija na ovoj društvenoj mreži sada lako usporediva s Kinom, a veliku ulogu u rastu su imali korisnici mobilnih uređaja

Ipak, rast nije 'dramatičan' koliko su to očekivali na Wall Streetu. U usporedbi s drugim kvartalom, kada je Facebook narastao za 3,125 posto, u trećem je ostvareni rast iznosio 2,27 posto. Usprkos tome, rezultati su očekivano dobri. 1,12 milijardi mobilnih korisnika je činilo čak 66 posto svih prihoda od oglašavanja te mreže, koja svaki dan bilježi 864 milijuna dnevnih korisnika i 703 milijuna dnevno aktivnih mobilnih korisnika.

Zbog sporijeg rasta, investitori su pokazali nezadovoljstvo, a po objavi rezultata dionice su pale za devet posto. Čini se kako vladaju neobična očekivanja o mreži s ovolikim brojem korisnika, a Zuckerberg je investitorima poručio tek kako kompanija planira ulagati dalje i ići sve smjelijim koracima, neovisno o svemu. Štoviše, u sljedećih desetak godina Facebook će potrošiti milijarde dolara na projekte i poslovne segmente koji će teško stvarati značajniji profit.


Mark Zuckerberg prema pisanju NY Timesa nije niti jednom spomenuo riječ profit - ali je zato spominjao ulaganja u Oculus VR, WhatsApp te želju da siromašne zemlje svijeta dobiju pristup internetu čim prije. 'Investitori brinu samo o poslovnom modelu, a manje o promjenama u svijetu', rekla je Laura Martin, analitičarka kuće Needham & Company za NYT.

'Postoji fundamentalna razlika osnivača IT divova poput Zuckerberga, koji razmišljaju dugoročno i Wall Streeta, koji je sretan ako razmišlja godinu-dvije unaprijed', piše New York Times