MJERENJA REKLA SVOJE

iPad Air 2 ima dobar ekran, ali je Samsungov i dalje najbolji

30.10.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Appleov iPad Air 2 stiže s nešto boljim ekranom od prethodnika - posebno zahvaljujući smanjenju refleksije, no u Cupertinu ipak imaju još posla. Novi tablet tako donosi ekran nešto manje svjetline, a nije ni toliko učinkovit. DisplayMate je po običaju obavio detaljne testove i zaključio da je Air 2 'vrlo dobar', ali i kvalitetom dalje kaska za Samsungovim ekranom na modelu Galaxy Tab S

Vjeran prikaz boja je obično nešto što bi se vezalo za ekrane koje koristi Apple u svojim uređajima, no već neko vrijeme Samsung postiže mnogo bolje rezultate. Usprkos činjenici da iPad Air donosi poseban antireflektivni sloj, na ostalim frontama ekran jednostavno gubi bitku.

Appleove tvrdnje da je riječ o najmanje reflektivnom ekranu na tržištu su se pokazale istinitima, uz 62-postotno smanjenje refleksije ambijentalnog svjetla u odnosu na prethodne uređaje. Ekran ugrađen u iPad Air 2 je zapravo isti kao na modelu iPad 4 iz 2012. što znači da je osvjetljenje niže za 8 posto u odnosu na prošlogodišnji iPad Air, baš kao i učinkovitost (za 16 posto). DM navodi kako je to vjerojatno rezultat kompromisa pri smještanju komponenti u tanko kućište.


Isti kompromisi su u konačnici i utjecali na rezultate, jer po rezultatima mjerenja tableti iz Amazona, Googlea, Microsofta i Samsunga sada pružaju kvalitetniji prikaz (vjernije boje, svjetlinu, kontrast, vidljivost iz različitih kutova i učinkovitost). iPad Air 2 se pak diči drugim parametrima, a bez sumnje je i dalje riječ o vrlo dobrom ekranu.

DisplayMate ipak nema riječi hvale za iPad mini 3. 'Riječ je o velikom razočaranju', piše Raymond M. Soneira. Na terenu malih tableta i po pitanju kvalitete prikaza, Apple je u potpunosti potučen. 'iPad mini 3 je sramotno prosječan i nevjerojatno precijenjen uređaj', zaključuje Soneira. Rezultate testova je moguće pronaći na ovom linku