SRCE ZVANO 'NUCLUN'

LG otkrio svoj prvi mobilni aplikacijski procesor

25.10.2014 u 09:55

Bionic
Reading

LG svim snagama želi biti još konkurentniji na mobilnom tržištu - i to ne samo uređajima. Po uzoru na Samsung i Apple, kompanija je otkrila vlastiti čip NUCLUN. Istovremeno je najavljen i prvi uređaj LG G3 Screen, kojem srce čini upravo kompanijin prvi mobilni aplikacijski procesor

NUCLUN donosi osmojezgrenu arhitekturu te LTE-A Cat.6 mrežnu podršku. Ne pretjerano začuđujuće, novi čip koristi ARM big.LITTLE tehnologiju za povećanje učinkovitosti, baš poput brojnih konkurentnih rješenja. Aplikacijski procesor donosi četiri ARM Cortex-A15 jezgre na radnom taktu od 1,5GHz za ostvarivanje visokih performansi, kao i četiri učinkovite ARM Cortex-A7 jezgre na radnom taktu od 1,2GHz.

Novi čip je već pronašao put do prvog uređaja. LG G3 Screen je 5,9-inčni pametni telefon s FullHD ekranom i podrškom za LTE-A mreže. Posebno bitno za spomenuti jest to da je LG do sada ovisio o Qualcommu kao glavnom proizvođaču čipova, a kompanija se ovim potezom dugoročno nada smanjiti ovisnost o drugima. Čelnik kompanije LG je naveo kako je ipak riječ o postizanju lakše vertikalne integracije te ostvarivanju bolje fleksibilnosti u vremenu koje slijedi.


Za sada će LG G3 Screen biti moguće kupiti isključivo u Južnoj Koreji, a ako je za suditi po Samsungovom Exynosu, proces bi za globalnu dostupnost mogao potrajati mnogo godina. Što se tiče ostalih karakteristika uređaja, on posjeduje 32GB spremišnog prostora uz microSD utor, 2GB radne memorije, stražnju i prednju kamericu od 13 i 2,1MP te bateriju od 3.000mAh.