VRHUNSKA KVALITETA

Canon predstavio 4K filmski servo objektiv s najvećom žarišnom duljinom na svijetu‏

25.10.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Canon priopćava kako su pojačali svoju liniju filmskih servo objektiva predstavljanjem modela CN20x50 – ultratelefoto zum objektiva visokih performansi za TV produkciju sportskih emisija i emisija o prirodi. Koristeći Canonovo dugogodišnje, nenadmašno iskustvo dizajniranju objektiva, CN20x50 nudi vrhunsku kvalitetu slike i izuzetnu kreativnu kontrolu, a ujedno je i prvi objektiv ove vrste u kojemu se spajaju ugrađeni 1,5x konverter, vodeći 20x zum u klasi i uklonjivi servo pogon s nativnom žarišnom daljinom od 50-1000 mm koja se proširuje na ogromnih 75-1500 mm

Dizajniran kao prenosivo rješenje za TV produkciju u kojoj se koriste super 35-mm kamere – bez obzira na to da li je riječ o HD, UHD ili 4K kamerama – CN20x50 alat je nenadmašne kvalitete, višestrukih mogućnosti primjene i vrhunske upotrebljivosti. Opremljen potpuno uklonjivim, ažuriranim servo pogonom koji omogućuje agilan stil snimanja kakav je teško postići tipičnim filmskim objektivom, novi filmski servo objektiv pomaže ispuniti sve veće zahtjeve koji se postavljaju u produkciji UHD (Ultra High Definition) sadržaja za emisije o sportu ili prirodi.

Višestruka primjenjivost i pouzdanost

Televizijske emisije danas se često snimaju u zahtjevnim i nepredvidivim okruženjima, što zahtijeva dodatnu fleksibilnost od korištenog objektiva. Tijekom snimanja divljih životinja snimatelji obično rade u teškim i osjetljivim uvjetima te su često prisiljeni snimati s velikih udaljenosti. Nasuprot tome, produkcija sportskih događaja obično zahtijeva iznimno visoku rezoluciju za snimke koje se snimaju iz blizine na stadionima. U oba slučaja snimateljima treba mogućnost brze i trenutne promjene pozicije, fleksibilnost prilikom snimanja te brza opremu koja će im omogućiti da trenutno reagiraju na promjene u sceni.


CN20x50 ima masu svega 6,6 kg, pa je vrlo lagan i prenosiv te nudi nenadmašenu žarišnu daljinu i mogućnost zumiranja u svojoj kategoriji. Omogućuje timovima koji snimaju sportske događaje ili dokumentarne emisije bilježenje iz daljine, zadržavajući najvišu moguću kvalitetu kroz cijeli raspon zuma. Ogroman raspon zumiranja ovog objektiva također smanjuje količinu opreme koju timovi moraju nositi sa sobom te tako nudi vrhunsko rješenje za snimanja na terenu.

Najnoviji dodatak Canonovoj seriji filmskih servo objektiva, CN20x50 se jednostavno koristi i izdržljiv je. Dizajniran je tako da bude što robusniji i pouzdaniji, čak i u nemilosrdnim terenskim okruženjima – spajajući optiku najviše kvalitete s konstrukcijom otpornom na vremenske uvjete i udarce, koja ga čini prikladnim za upotrebu u najgorim terenskim uvjetima jednako kao i konvencionalne Canonove televizijske objektive.

Fleksibilna operabilnost

Kompatibilan sa širokim rasponom kamera, CN20x50 podržava komunikaciju između objektiva i kamere i bit će dostupan u izvedbama s EF i PL priključkom. Izvedba s EF priključkom koristi Canonov vlastiti sustav, dok izvedba s PL priključkom koristi tehnologiju /i Technology tvrtke Cooke. Obje izvedbe dolaze s 12-pinskom serijskom vezom za povezivanje s tipičnom opremom u televizijskim okruženjima.

Prsten za fokus vrti se do 180 stupnjeva, balansirajući između potrebe za točnošću prilikom 4K snimanja i potrebe za brzinom koja se traži u televizijskom radu. U trenucima kada je svaka sekunda bitna i snimatelji imaju samo jednu priliku zabilježiti neki događaj, zumiranje visoke brzine i jednostavno fokusiranje znače da je moguće lako i precizno snimiti čak i scene koje se rapidno mijenjaju.

Dizajn objektiva podržava različite dodatke i pribor za televizijsku upotrebu, uključujući kontrole za zum i fokusiranje, matirana kućišta te 0,8 i 0,5 zupčaničke module kao što su jedinice za slijeđenje fokusa, kako bi ponudio istinski višenamjensko rješenje.