PO PROIZVOĐAČIMA

Provjerite hoće li i vaš uređaj dobiti Android 5.0 Lollipop

22.10.2014 u 07:53

Bionic
Reading

Google je ovaj tjedan i službeno najavio Android 5.0 Lollipop, ranije poznat kao Android L, uz dva nova Nexus modela, tablet Nexus 9 kojeg je izradio HTC te phablet Nexus 6. Dok će ti uređaji već početkom prodaje stići uz najsvježije izdanje mobilne platforme iz Mountain Viewa, po dobrom starom običaju postojeći uređaji će morati čekati neko vrijeme - ovisno o proizvođaču

Google je najavio da će, u tjednima koji slijede, nadogradnju na Android Lollipop dobiti i Nexus 4, 5, 7 (modeli iz 2012. i 2013.) te Nexus 10. S obzirom da je HTC imao pristup Androidu L već neko vrijeme za razvoj tableta Nexus 9, dalo bi se pretpostaviti da će kompanija među prvima izbaciti i nadogradnje za svoje uređaje. No, rok je isti kao kod većine - 90 dana.

HTC-ovi uređaji koji će u roku od tri mjeseca dobiti nadogradnju su HTC One (M7) i One (M8), dok će modeli One mini i One mini 2 biti nadograđeni u za sada nepoznatom roku. Kompanija osim ovih modela ima i lepezu drugih uređaja, a tek treba otkriti koji od njih će (ako uopće) dobiti nadogradnju.


Sony je na službenom blogu pak otkrio da će Android 5.0 stići na cijelu Xperia Z seriju uređaja, sve do izvornog modela Xperia Z koji je na tržište stigao početkom prošle godine. Loše strane u cijeloj priči su to da se nadogradnje mogu očekivati tek 'početkom 2015. godine', kao i to da bez sreće vezane uz nadogradnju ostaju i modeli Xperia C, L, M i SP, stari tek godinu i pol.

Baš kao i HTC, u izradi novog Nexus modela s Googleom je radila i Motorola - no na posebne verzije i softversku nadogradnju će se ipak pričekati. U mjesecima koji slijede, Android Lollipop će dobiti prva i druga generacija modela Moto X i G, Moto G u verziji s 4G LTE, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx i Droid Mini. Kompanija za sada nije otkrila detalje, no poziva korisnike da redovito provjeravaju stranicu za to.

OnePlus je već ranije potvrdio kako spremaju nadogradnju za svoj jedini uređaj One, a što će biti u roku od 90 dana.

Nvidia je potvrdila kako će njihov Shield Tablet također dobiti Android osvježenje, iako nisu objavili detalje:


Samsung i LG su u trenutku pisanja teksta bili 'tihi' što se tiče datuma i objave detalja vezanih uz uređaje.