BEZ SREĆE S PC-IMA

Hewlett Packard se dijeli na dvije kompanije

07.10.2014 u 11:13

Bionic
Reading

HP je potvrdio kako planira razdvojiti poslovanje u dvije zasebne javne kompanije. Potrošački orijentirani segment, računala, tablet uređaji i pisači će ostati pod HP zastavicom, dok će se nova kompanija imena Hewlett-Packard Enterprise baviti poslovnom infrastrukturom i tehnologijama. Stranica Recode navodi kako HP nije imao sreće u ranim pregovorima o prodaji svog PC odjela

Kompanija je navodno pokušavala prodati svoj PC odjel zainteresiranim stranama (primarno Dellu ili Lenovu), a nakon što su pregovori propali, HP se vratio starom planu o razdvajanju. Taj plan je namjeravao provesti prethodni čelnik kompanije Leo Apotheker, no na njegovu poziciju je stigla Meg Whitman i odbacila tu mogućnost. Sve do danas, tri godine nakon što je preuzela vodstvo.

Whitman će ostati čelnicom HP Enterprise, dok će se za drugu kompaniju brinuti Dion Weisler. Engadget prenosi i kako je kompanija u novoj projekciji poslovanja povećala broj onih koji će ostati bez posla. Dok su se prethodni iznosi kretali između 45 i 50 tisuća, broj ljudi koji će uskoro morati napustiti kompaniju se popeo na 55 tisuća.


'HP je pristupio kompanijama Lenovo i Dell za mogućnost prodaje PC segmenta vrijednog 32 milijarde dolara (u 2013.). Oba slučaja su odbačena', navodi Recode. Analitičari su ponešto zatečeni situacijom, posebno zbog razloga kojima je Whitman inicijalno odbila plan o cijepanju kompanije.

'Dvije manje kompanije će sada imati manje pregovaračke moći nego što to trenutno ima HP', naveo je Patrick Moorhead, čelnik istraživačke kuće Moor Insights and Strategy. HP je nekoć bio vodeći proizvođač računala, a prestigao ih je kineski Lenovo. Prema istraživačkoj kompaniji IDC, HP drži 18 posto globalnog PC tržišta, a kada bi se taj segment poslovanja prodao nekoj drugoj kompaniji poput spomenutih divova Dell i Lenovo, oni bi ugrabili čak trećinu tržišta računala