TRŽIŠTE JE VELIKO

Google sprema vlastitu konkurenciju WhatsAppu

06.10.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Nakon što im je Facebook ispred nosa ugrabio WhatsApp, u Googleu planiraju otkriti vlastito mobilno komunikacijsko rješenje, navode na Economic Timesu. Mobilna aplikacija za komunikaciju će se prvo pojaviti na tržištima u razvoju poput Indije, kako bi se napravili prvi testovi

'Google messenger' je u ranoj fazi razvoja, a navodno se planira otkriti u 2015. godini. U isto vrijeme, proizvodni menadžer Googlea, Nikhyl Singhal putuje Indijom kako bi izvidio stanje komunikacijskih aplikacija i servisa u toj zemlji. Singhal je inače zadužen za Google Hangounts, Photos, Google+ core i Platform, a putovat će i drugim zemljama Azije kako bi spoznao što korisnici žele.

Kompanija navodno planira novi proizvod ostaviti nevezanim za Google račune, što bi bio dosta neobičan potez. Ipak, analitičari smatraju kako Google opako kasni na tržište koje su zauzeli Facebook i drugi te je bilo kakva opcija za bržim širenjem dobrodošla - a veliki potencijal se vidi upravo u Indiji i drugim zemljama u razvoju.


Takvo što ne čudi, s obzirom da će Indija izgledno postati drugo najveće tržište pametnih telefona do 2019. godine, uz Kinu na prvom mjestu. WhatsApp, Viber i drugi već neko vrijeme imaju značajnu količinu korisnika, koje će u Googleu teško preoteti - no uvijek vrijedi računati na nove korisnike. Od 600 milijuna WhatsApp korisnika, čak 65 milijuna ih se nalazi u Indiji.

Mislima analitičara, Google će morati iskoristiti znanje dobiveno promašajima na društvenoj mreži Google+, a mnogi smatraju da je prilika kupovine već postojeće baze korisnika odavno propuštena predajom WhatsAppa Facebooku.