DOMAĆA RADINOST

Ovako izgleda Zagreb u 3D ispisu

30.09.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka Geofoto izradila je za Grad Zagreb 3D model prikaz područja cijeloga grada. Maketa je veličine 28 puta 18 metara, što je svrstava među najveće tog tipa u Europi i svijetu

Osim Zagreba, u Geofotu su napravili 3D model stare gradske jezgre Venecije te najznačajnijih područja regije Veneto, koristeći dva 3D pisača ZPrint Spectrum Z510 za ispis teksturiranih modela direktno iz digitalnih zapisa, brzinom dva sloja u minuti. Pisači imaju prostorni kapacitet od 254 puta 356 puta 203 milimetara, 24-bitni sustav boja i ispis boje rezolucije 600 puta 540 dpi.

Ispis je u potpunosti je automatizirani postupak kojemu prethodi složena priprema virtualnih modela i datoteka za ispis, kako bi se ispunili uvjeti jedinstvenosti, čvrstoće, nepropusnosti i homogenosti tijela.


Tehnologija izrade trodimenzionalnih modela izvodi se uzastopnim nanošenjem slojeva posebnih materijala te međusobnim vezivanjem navedenih slojeva.

Jedna od glavnih prednosti metode 3D ispisa nad tradicionalnom izradom maketa jest generiranje makete neposredno iz digitalnih modela, čime se u potpunosti izbjegava moguće odstupanje u točnosti ili gubitak detalja.

Ispisom se izravno dobivaju teksturirani modeli te se od jednog uređenog 3D modela u kratkom vremenu može izraditi više primjeraka makete.

Koriste CityGRID, programski sustav za prikaz i upravljanje prostornim podacima urbanih područja. Podaci za ispis nastaju na temelju fotogrametrijskog kartiranja krovova i digitalnog modela reljefa, definiranjem i izmjerom ploha krovova, fasada i terena koje zajedno čine 3D model.

Za vizualizaciju terena koristi se istinski ortofoto, dok teksture krovova Geofoto dobiva neposredno iz aerofotogrametrijskih snimaka. Kao finalni proizvod razlikuje se nekoliko modela, od pravokutnih blokova bez strukture krovova do onih koji prikazuju sve detalje fasada i krovova te unutrašnjost objekata.

Svi podaci koji čine 3D model gradova (linije, plohe i snimci) pohranjeni su u bazama podataka, kako bi bili korišteni za vizualizaciju, ali i za održavanje te svakodnevno upravljanje prostornim podacima.