POBJEDNIK IDEA KNOCKOUTA

Domaći startup Mash.me putuje u Las Vegas!

27.09.2014 u 21:29

Bionic
Reading

Aplikacija za kućne animacije dobila je najviše bodova žirija natjecanja tehnoloških zamisli 'Idea Knockout'. U Deutsche Telekomov inkubator hub:raum odlazi tim s projektom Driver Copilot

U zagrebačkom kinu Europa projekte i ideje predstavilo je ukupno 15 timova, koliko je odabrano među pedesetak prijava pristiglih na poziv časopisa Bug, koji natjecanje organizirao pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma.

Na najveći svjetski sajam potrošačke elektronike žiri je poslao Mash.me, aplikacija koja omogućuje snimanje videa s trodimenzionalnim likovima (za prezentaciju su korišteni Iron Man i Batman) bez stručnog poznavanja animacije i (naročito) skupe opreme. Riječ je o projektu koji je u razvoju tri godine i koji već ima komercijalnu primjenu, između ostalog na RTL-u.

Kako je rekao njegov suosnivač Darian Škarica, žele postati Whatsapp za virtualnu stvarnost. Velikim dijelom računaju na viralni potencijal YouTubea, no imaju u planu i pohod na TV kuće. Za dva tjedna trebali bi izaći s poboljšanim praćenjem pokreta lica.


Prvo mjesto donijelo im je plaćen put i smještaj u Las Vegasu, gdje će dobiti i štand kako bi se – kao jedan od 300 odabranih startupova iz cijelog svijeta - predstavili u sklopu Eureka Parka, tijekom sajma CES 2015, koji će biti održan u siječnju iduće godine.

Drugo mjesto odnio je njemački projekt Nagual Dance, čiji je tim osmislio (i patentirao) način kako digitalizirati pokrete ljudskog tijela i pretočiti ih u glazbu. Vizualno vrlo dojmljiv i zabavan, Nagual Dance bi – osim za kućnu zabavu i ispucavanje kreativnosti – mogao poslužiti i profesionalcima koji se bave glazbom, ali i u terapeutske svrhe, a može ga se kombinirati i sa sportom. Plasman im je donio štand na idućem događanju Bug Future Show, koje će biti održan 29. siječnja iduće godine.

Istu nagradu dobio je i trećeplasirani projekt Fojo, nedavni finalist natjecanja Lady Pitch Night. U pitanju je kombinacija aplikacije i uređaja namijenjenih onima koji pametne telefone žele koristiti za izradu analognih fotografija.

Kako je rekao Ivan Pekarik, jedan od njegovih pokretača, imaju veliki broj prednarudžbi i u pregovorima su s poslovnim bankama o komercijalnom kreditu koji bi im omogućio pokretanje proizvodnje. Dogovorima o distribuciji, dodao je, pokrili su sve osim Azije, Rusije i Latinske Amerike, o čemu pregovaraju.


Hub:raumov evangelist Luka Sučić odabrao je za odlazak u Krakow na Demo Day, završnu manifestaciju programa WARP tijekom koje se startupovi predstavljaju investitorima, projekt Driver Copilot.

Riječ je o kombinaciji aplikacije i uređaja kojeg se ugrađuje u vozilo, a koji vazču pomažu pri praćenju stanja vozila te vlastitih i tuđih vozačkh navika, a koja bi mogla pomoći pri dijagnostici kvara i pri dobivanju povoljnih osiguravajućih premija. Već je u tijeku testiranje u sklopu četiri pilot projekta, od kojih će dva biti komercijalizirana početkom iduće godine.

Najviše simpatije publike pobrao je projekt e-Monumentum, koji predviđa instalaciju QR kodova i proširene stvarnosti (augmented reality) na nadgrobne spomenike. Uspiju li nagovoriti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, groblje kućnih ljubimaca u Dumovcu moglo bi postati prvo e-groblje ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.