U ARGENTINI

Lov na porezne muljatore bespilotnim letjelicama

01.10.2014 u 07:38

Bionic
Reading

Argentinske vlasti počele su koristiti bespilotne letjelice kako bi uhvatile bogataše koji izbjegavaju plaćanje poreza. Ova zemlja nedavno je bankrotirala drugi put u 12 godina, jer tamošnja vlada nije uspjela u roku postići dogovor s kreditorima, a letjelicama se nastoje snimiti nekretnine koje nisu registrirane

Ovim potezom tamošnje vlasti pokušavaju koliko-toliko stablizirati gospodarstvo, a samo u bogatom području oko glavnog grada Argentine otkriveno je čak 200 nekretnina i stotinjak bazena za koje nije plaćen porez, uz to što su neki od njih registrirani kao prazni objekti.

Bespilotne letjelice snimile su hrpu objekata, a čiji su vlasnici državi dužni više od dva milijuna američkih dolara. Njihova situacija će se sada samo pogoršati, s obzirom na to da se očekuju vrlo visoke kazne, pored neplaćenog poreza.


Posebno je zanimljivo to da se bespilotnim letjelicama (multirotori/helikopteri/dronovi) nalazi sve više 'zadaća' u Argentini i ostatku Južne Amerike. Osim traženja neregistriranih objekata, letjelicama se pokušavaju uhvatiti krijumčari, pratiti poljoprivredna zemljišta i pretraživati arheološka nalazišta.

Kako piše The Telegraph, većina tehnologije vezane uz bespilotne letjelice prodane vladama u Južnoj Americi stiže iz Izraela, no sada se polako počinju proizvoditi i u Meksiku po mnogo nižoj cijeni. Štoviše, multirotore se sada počinje koristiti u tolikom broju da su se aktivisti i borci za ljudska prava počeli brinuti o svojoj sigurnosti i privatnosti, strahujući da će vlasti zloupotrebljavati tehnologiju na štetu naroda.