I TKO ZNA ŠTO JOŠ

Možete se kladiti da Google zna ovo o vama

25.09.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Većina nas koristi Google, zato što nam omogućuje i olakšava istraživanje bespuća internetskih (neo)zbiljnosti. Cijena koju za to plaćamo su podaci o nama. Evo što gotovo sigurno znaju o vama

Naravno, količina informacija koje Google prikuplja o vama u dobroj mjeri ovisi o tome što sve stavljate na web, šaljete i primate e-mailom, koliko i kako koristite tražilicu... No, evo što vjerojatno zna o vama.

Demografski podaci
Za potrebe naručitelja, Google će vas smjestiti u bar dvije demografske kategorije: po spolu i po dobi. Te se podatke koristi u razne svrhe, od ciljanih oglasa do ciljanih novinskih članaka. Za oba navedena primjera važno je znati kome se obraćaju, bez obzira prodaju li proizvod, uslugu ili informaciju.


Što vas zanima
Veliki dio podataka prikupljenih u ovoj kategoriji ovisi o tome imate li korisnički račun pri Googleu i jeste li aktivirali povijest pretraživanja.

Mogu pratiti što pretrtažujete na svim uređajima koje koristite - pametnim telefonima, tablet i osobnim računalima, pametnim naočalama, u budućnosti vjerojatno i kućanskim aparatima.

Doduše, ne trebate imati korisnički račun kako bi otkrili vaše zanimacije i hobije. Vaše računalo pohranjuje kolačiće (cookie) s pojedinostima o web odredištima koja posjećujete. Oni pomažu pri bržem učitavanju pri idućem posjetu i čine web odredište relevatnijim, ali ujedno i služe kao izvor podataka za Google, koji zahvaljujući tome zna gdje surfate, koliko se gdje zadržavate, na koje linkove klikate, pa čak i koliki vam je raspon pažnje.

Znaju gdje živite
U sklopu projekta Street View gotovo sigurno su snimili su i vašu ulicu ili naselje, kao i zgradu u kojoj živite. Nije da im je to bilo nužno - ako ju niste zamaskirali, Google zna gdje živite temeljem vaše IP adrese.

Znaju što vam je u e-pošti
Koristite li Gmail, već ste pristali na Googleove Uvjete korištenja, koji mu omogućuju automatsko skeniranje e-mailova u potraži za ključnim riječima, kako bi prilagodili pretragu vašim potrebama, poboljšali otkrivanje spama i malvera, ali i bolje vas ciljali oglasima.

Pronjuškat će po poslanom, primljenom i pohranjenom sadržaju. Do tih podataka mogu doći i špijunske agencije poput američke NSA ili britanskih tajnih službi.


Znaju kad koristite internet
U Googleu analiziraju rezultate vaših pretraživanja interneta, iz čega izvlače trendove kako bi zaključili kada je najbolje oglašavati neki proizvod ili uslugu - recimo, teretane i programi za mršavljenje vjerojatno idu bolje nakon što prođu božićno-novogodišnji praznici.

Što možete napraviti?
Ukoliko imate korisnički račun, otvorite Dashboard i proučite kakve postavke imate na raspolaganju. Nećete moći zaustaviti prikupljanje podataka o sebi, ali moguće je donekle ograničiti što će prodati oglašivačima i inima.

Možete obrisati kolačiće, promijeniti postavke privatnosti na društvenim medijima, isključiti personalizaciju i... Pa, ne koristiti Google. Postoje tražilice koje vas ne prate, kao što je recimo duckduckgo.

Izvor:Make Use Of