DRUGA PO REDU

Tehnička škola Ruđer Bošković dobila Učionicu budućnosti

22.09.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Nakon pilot projekta u Opatiji, CARNet, Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers opremili su još jednu učionicu, ovog puta u Zagrebu

Koncept Učionice budućnosti temelji se na implementaciji i integraciji naprednih hardverskih i softverskih tehnoloških rješenja u klasične školske učionice s ciljem unapređenja izvođenja nastave.

Rješenje omogućava izvođenje interaktivne nastave, korištenje nastavnih materijala u elektroničkom formatu (e-udžbenici, prezentacije, animacije, video-filmovi), provođenje dinamičkih testova i kvizova znanja, praćenje aktivnosti pojedinog učenika, prikupljanje i analizu aktivnosti i rezultata ispita pojedinog učenika, međusobnu komunikaciju između nastavnika i učenika te mogućnost integracije s e-dnevnik aplikacijom za ocjenjivanje i vođenje evidencije o učeniku.


Osnovni dijelovi rješenja su mrežna i bežična infrastruktura za povezivanje pojedinih komponenti rješenja, pametna ploča, tablet računala, softversko rješenje pametne učionice te elektronički nastavni sadržaj. Dio rješenja predstavlja i edukacija i trening nastavnika koji će izvoditi nastavu u učionici budućnosti.

'Novim načinom obrazovanja usmjeravamo i potičemo mlade na pronalaženje drugačijih i jedinstvenih rješenja za savladavanje izazova, a time ih ujedno pripremamo na buduće izazove tržišta rada', rekao je direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković

'Korištenje novih informacijskih tehnologija, kojima je do sada opremljeno ukupno osam učionica, stavlja nas uz bok suvremenih škola u svijetu, a naša je vizija opremiti sve škole i na taj način dodatno unaprijediti metode podučavanja i učenja. Drago mi je da su vodeće informatičke tvrtke našle interes pomoći u realizaciji tog projekta', izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar

'Impresioniran sam činjenicom da je za realizaciju ovog projekta trebalo samo dva mjeseca te se nadam da će Učionice budućnosti uskoro imati sve škole u Zagrebu', nadovezao se Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine koji je i sam nekad pohađao TŠ Ruđer Bošković.

'Stvarajući tehnološke preduvjete za učenje i poučavanje uz korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija, sudjelujemo u kreiranju obrazovanja za 21. stoljeće', uvjeren je ravnatelj CARNET-a Zvonimir Stanić.

CARNetov projekt Učionice budućnosti ujedno je i testni poligon za e-Škole, projekt koji za cilj ima razvoj suvremenih, digitalno zrelih škola u kojima će učionice poput ove biti u potpunosti umrežene i opremljene računalno-komunikacijskim tehnologijama, a nastavnici će informacijsko-komunikacijske tehnologije koristiti za poučavanje i svakodnevni rad.

Nakon primopredaje suvremenih nastavnih pomagala, predstavnik STORM Computersa Dražen Novina održao je kratku demonstraciju kako učionica suvremenih pomagala funkcionira te kojim alatima i na koji način učenike i profesore uključiti u nastavu.