WIDGETI, TIPKOVNICE I TOUCH ID

Ovim ćete aplikacijama iskoristiti najbolje od vašeg iPhonea

23.09.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Apple je novu verziju svoje mobilne platforme (iOS 8 ) uistinu otvorio developerima, za razliku od prije. Iako je to po nekima još uvijek daleko od konkurencije (Android), činjenica je da pruža hrpu noviteta. Neki su jednostavan eye-candy, ali su drugi itekako korisni. Slijedi pregled najboljih rješenja za tipkovnice, widgete i aplikacije koje koriste Touch ID

Godinama se Apple držao mantre prema kojoj je svim korisnicima dovoljna tipkovnica što stiže s uređajem i koju su oni brižljivo dizajnirali. Ipak, konkurencija nije mirovala - na platformi Android već dugo vremena kraljuju Swype/SwiftKey tipkovnice, a nedavno je i Microsoft uključio slično rješenje na Windows Phoneu te oborio svjetski rekord u brzini tipkanja teksta na mobilnom uređaju. U Cupertinu su mogli ignorirati ovaj razvoj događaja, no čini se kako su shvatili da nešto mora biti napravljeno.

Svijet virtualnih tipkovnica

Funkcionalnost se sada može naći i na platformi iOS, a developeri su je vrlo rado prihvatili. SwiftKey je besplatan favorit s platforme Android, a svoj je put pronašao i na iOS-u. Ovo rješenje konstantno uči od korisnika te se prilagođava s vremenom, ali i ovisno o kontekstu napisanog materijala. Upravo zahvaljujući dinamici i automatskoj evoluciji ove tipkovnice, nakon nekog vremena korištenja čini se kao da ona 'čita misli' te se uistinu teško vratiti na uobičajenu varijantu.


Swype je od sada također prisutan na platformi iOS, a iako nije besplatan (0,99 dolara), valja imati na umu da je riječ o izvornom flow načinu tipkanja koji je postao iznimno popularan. Fleksy Keyboard je treće rješenje vrijedno spomena, a pruža mnogo značajki poznatih s dvije ranije spomenute aplikacije. Za 0,99 dolara moguće je ugrabiti aplikaciju, a za još dolar (in-app purchase) stižu i posebno dizajnirane teme. Za one koji su poželjeli nešto 'potpuno drugačije' treba istaknuti Minuum (1,99 dolara). Developeri ovaj dodatak za iOS 8 reklamiraju kao 'malu tipkovnicu za velike prste', a baš poput ostalih pametnih tipkovnica, i ova konstantno uči na korisničkim greškama i ispravcima. Posebnost joj je prilagodljivost različitim veličinama prikaza, tako da korisnik može birati koliko sadržaja vidi na ekranu za vrijeme tipkanja.

Neovisno o tome koje se rješenje odabere, valja imati na umu i to da je implementacija na iOS 'osmici' ponešto ograničenih mogućnosti te uz dosta greški u kodu, ali i sporo izvođenje na starijim uređajima. Naravno, ne treba sumnjati u to da u mjesecima koji slijede Apple namjerava zakrpati dosta problematičnih stavki.

Nakon instaliranja željene tipkovnice s App Storea, za korištenje je potrebno otići na Settings > General > Keyboard te odabrati Keyboards > Add New Keyboard.


iOS upoznaje i svijet (widgeta)

Iz uvoda (ali i prezentacije za vrijeme ovogodišnjeg WWDC-a) već je trebalo biti jasno da nema pretjerivanja kad se kaže da je Apple poprilično otvorio iOS 8 developerima. Tipkovnice su samo dio priče jer je omogućio i widgete za središnji sustav obavijesti. Istini za volju, još uvijek nije riječ o nečem što pruža Android (ili Windows Phone) na početnom ekranu, no sama činjenica da je nešto takvo (konačno) implementirano govori mnogo toga o trenutnom Appleu.

Aplikacije kao što su Evernote i Yahoo Weather sada se mogu (ako to korisnik želi) 'ugnijezditi' u središnji sustav obavijesti, pružajući nove mogućnosti i kratak pregled sadržaja. Osim lijepo izvedene vremenske prognoze (Yahoo Weather), moguće je izravno kreirati različite bilješke izravno s ekrana za obavijesti (Evernote). Ovo su samo dva rješenja, a aplikacije uz pripadajuće widgete već su pripremili Dropbox, Audible, OmniFocus, Wunderlist, Sky Guide i brojni drugi.

Za aplikacije su potrebni 'čisti' prsti

Sustav čitanja otiska prsta Touch ID do sada je vlasnicima iPhonea 5s omogućavao tek autorizaciju za kupovinu aplikacija i otključavanje uređaja. S platformom iOS 8 Apple je otkrio da je dovoljno siguran u cijeli sustav pa je odlučio dati ga i developerima na korištenje.

Zahvaljujući tome, 1Password, Amazon, Evernote, LastPass, Scanner Pro i hrpa drugih popularnih aplikacija integriraju i ovu opciju. Bilo da je riječ o jednostavnom prijavljivanju na neki od internetskih servisa, bilo čitanju zaštićenog dnevnika/listi/lozinki, Touch ID će spasiti mnoge od mukotrpnog pisanja kompliciranih lozinki. Ipak, mogućnost će biti atraktivna i vrijedna tek vlasnicima najnovijih generacija uređaja, među koje trenutno spadaju samo iPhone 5s, iPhone 6 i 6 Plus.

Krajem sljedećeg mjeseca Apple bi trebao otkriti i prve modele iPada koji donose Touch ID, ali i finalizirani OS X Yosemite.