UHIĆEN JEDAN RADNIK

Zna se odakle su procurile informacije o mobitelu iPhone 6

20.09.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Ovogodišnji Appleovi mobiteli kao da nisu ni trebali posebnu prezentaciju nedavno - sav materijal (posebno po pitanju konačnog izgleda uređaja) je procurio mjesecima prije nego su u Cupertinu i službeno predstavili iPhone 6 i 6 Plus. Ne pretjerano začuđujuće, dijelovi su stizali izravno iz tvornice, a sada je jedan radnik Foxconna i uhićen zbog toga što ih je prodavao

Prema pisanju medija Taihang Daily, policija je početkom rujna uhitila 40-godišnjeg zaposlenika Foxconna, tvornice u kojoj se proizvodi veliki dio Appleovih komponenti za uređaje. Ovaj radnik je osumnjičen da je ukrao šest okvira uređaja i prodao ih za 960 američkih dolara.

Appleovi glasnogovornici nisu odgovorili na upite WSJ-a, dok su u Foxconnu tek rekli da od svojih zaposlenika očekuju poštivanje svih internih pravila odbivši komentirati slučaj krađe komponenti.

Na koji je način Apple uspješno očuvao Watch tajnom za sada nije jasno, posebno ako je proizveden u Kini, gdje na desetke tisuća radnika radi na proizvodnji - i zahvaljujući čemu tajne kompanije u proteklim godinama sve brže isplivaju na svjetlo dana.

Priča s ovim zaposlenikom je počela 24. srpnja, kada je uspješno skrio jedan okvir uređaja i preprodao ga. Nakon toga se ohrabrio i ugrabio još pet takvih dijelova za preprodaju istom klijentu, a u tvornici su primijetili manjak. Lokalna policija je u suradnji s tvornicom gotovo mjesec dana pregledavala zapise o zaposlenicima i analizirala sigurnosne video snimke prije nego su pronašli osumnjičenog.