TRI ALATA

Zašto računalo ne biste zaštitili USB ključem?

20.09.2014 u 07:59

Bionic
Reading

Stariji korisnici računala ili pak oni iz poslovnih okruženja bez problema će se sjetiti da su se računala mogla (ili još uvijek mogu) fizički zaključati od pristupa komponentama. No, što sa softverskim dijelom? Tu u igru ulaze lozinke, koje su zamorne i koje, barem prema nekim autorima uskoro odlaze u ropotarnicu povijesti. Rješenje? Kombinacija digitalnog i hardverskog ključa

Ako kojim slučajem negdje u prašnjavoj ladici korisnici imaju neiskorištenu USB memoriju, mogu je iskoristiti upravo u svrhu zaključavanja računala - i to za svega nekoliko minuta posla. Tako kreiran ključ za računalo je nešto sigurnija stavka od uobičajene lozinke samim tim što je potrebno imati 'fizički ključ', a ne tek kombinaciju znakova. S druge strane, to je i najveća mana ovakve metode zaštite računala - jer gubitak ili oštećenje USB ključa može uzrokovati značajne glavobolje za korisnike.

Stranica Make Use Of donosi tri alata za one koji se ipak odluče na USB zaključavanje računala.

Prvi takav alat je Predator, namijenjen Windows računalima. Riječ je o jednom od najpopularnijih rješenja za pretvaranje USB memorije u uređaj za kontrolu pristupa. Možda najbolje u cijeloj priči jest to da je alat potpuno besplatan za osobnu uporabu, no poduzeća i komercijalna okružja će morati izdvojiti 30 dolara po računalu za korištenje. Dok god je USB ključ smješten u računalu, pristup je dozvoljen, a sama memorija ključa nije izmijenjena ili modificirana ni na koji način.

Napredne opcije alata otkrivaju mogućnost otključavanja i zaključavanja više računala jednim ključem, ili pak korištenje više USB ključeva za različite korisnike. Predator donosi čak i ugrađeni planer, kojim se računalu može ograničiti pristup u određenim dijelovima dana - za svakog korisnika. Sigurnost je povećana i time što se sigurnosni kodovi konstantno mijenjaju, što ograničava učinkovitost u slučaju da netko kopira USB ključ.


Drugi od tri alata je Rohos Logon Key, namijenjen Windows i Mac platformama. Posrijedi je rješenje slično Predatoru (nešto jednostavnijeg postavljanja i mogućnosti), no valja imati na umu da je ograničena i besplatna verzija dostupna samo za Windows operativne sustave, ne i Mac. Korisnici će za punu verziju programa trebati platiti 32 američka dolara.

RLK donosi dvostupanjsku provjeru (USB ključ i PIN kod), enkripciju ključa po AES-256 standardu te pristup u slučaju nužde u slučaju da se USB ključ pokvario ili izgubio.

Posljednji alat koji služi zaključavanju računala pomoću USB ključa je USB Lock, namijenjen Mac platformi. Mogućnosti i ideja ovog alata jednostavnog imena su virtualno identične Predatoru za Windows računala, a cijenom od svega tri dolara je itekako pristupačan.