POZDRAV VELIKANU

iPod Classic tiho otišao u legendu

10.09.2014 u 16:20

Bionic
Reading

U sjeni predstavljanja novih modela iPhonea i prvog Appleovog pametnog sata ikad ostala je vijest kako je ugašen proizvod koji je po mnogo čemu obilježio početak stoljeća

Prepoznatljiv ponajprije po kotačiću za upravljanje, iPod Classic bio je najstariji glazbeni player u Appleovoj ponudi, s memorijom kapaciteta do 160 GB (ili 40 tisuća pjesama, kako su to voljeli naglasiti u Appleovu marketingu). Najjači preostali modeli ne nude više od 64 GB.

Bio je važnim dijelom revolucije u konzumiranju i prodaji digitalne glazbe, koju je Apple predvođen Steveom Jobsom pokrenuo u prvim godinama dvijetisućitih, ali i prvi u briljantnom nizu proizvoda koje će tvrtka iz Cupertina ponovno ili potpuno iznova osmisliti na svom putu povratka među velikane potrošačke elektronike.


Održao se dugo, unatoč stalnom padu prodaje i promjenama navika potrošača, sve više okrenutih streamingu sa servisa u računalnom oblaku. Sad je, eto, nakon gotovo 13 godina - predstavljen je u listopadu 2001. godine - i šest generacija došlo je vrijeme za povlačenje sa scene.

Ostat će zapamćen kao jedan od najboljih ikad.