IFA 2014

Ovo su dvije nove Lumije i pregršt noviteta za Windows Phone

04.09.2014 u 20:30

Bionic
Reading

Microsoft je u Berlinu otkrio dva nova uređaja Windows Phone, modele Lumia 830 i Lumia 730/735. Baš kako su glasine sugerirale, prvi model pokušava natrpati dosta značajki dostupnih s perjanice Lumije 930, a da pritom cijena ostaje prihvatljiv(ij)a. Lumia 730/735 namijenjena je ljubiteljima 'selfie' fotografija nešto nižeg budžeta

Lumia 830 za 330 eura donosi 8,5-milimetara tanak uređaj s dizajnerskim crtama poznatim s modela 930/925, a iako su ga za vrijeme predstavljanja uspoređivali s iPhoneom 5s i Galaxyjem S5 (uz nižu cijenu), riječ je o uređaju koji će možda ponajviše konkurirati onima poput iPhonea 5c.

To posebno vrijedi zbog tehničkih karakteristika. U unutrašnjosti 'perjanice prihvatljive cijene' se nalazi Qualcommov Snapdragon 400 čip, GB radne memorije, 16 GB spremišnog prostora (proširivog microSD karticama) te baterija od 2.220 mAh uz izmjenjive stražnje pokrove i integrirano bežično punjenje. Petoinčni ekran je razlučivosti 1.280 puta 720 piksela te zaštićen slojem Gorilla Glass 3.


Posebno je zanimljiva glavna kamerica od 10 megapiksela, a koja donosi najtanje rješenje optičke stabilizacije iz ove kompanije. Model 830 bi se na svjetskom tržištu trebao pojaviti već ovaj mjesec, a stiže uz Lumia Denim nadogradnju za Windows Phone (nešto više o njoj u drugom dijelu teksta).

Upoznajte model Lumia 830

Kompanija je, očekivano, otkrila i 'selfie' mobitel iz glasina - Lumia 730/735. U suštini je riječ o istom uređaju, u varijantama 4G/LTE te 3G Dual SIM te cijene (redom) 199 €/219 €, što je niže od početne cijene prethodnog modela (Lumia 720 - 249€). Namijenjen 'selfie' generaciji, ovaj pametni telefon koristi izvrsnu f/1,9 optiku kako bi i u uvjetima lošeg osvjetljenja uspješno snimio video i slike.

Što se tehničkih karakteristika tiče, Lumia 73x stiže uz čip Qualcomm Snapdragon 400, gigabajt radne memorije te 8 GB spremišnog prostora (također proširivo microSD karticama). Primarna, stražnja kamerica je 6,7-megapikselna uz optiku Zeiss, dok je sekundarna kamerica nadograđena na širokokutnu optiku i 5 MP za što bolje snimanje selfieja.

Upoznajte model Lumia 730/735

Microsoft je otkrio i softverske novitete te činjenicu da se na Windows Phone platformi konstantno radi i pregovara s developerima. Ekosustav sada čini više od 320 tisuća aplikacija, a pridružila su mu se nova rješenja za okidanje fotografija. Kompanija je naime razvila novu generaciju Camera aplikacije, koja bi trebala biti brža no ikad prije.

Čini se kako su u Microsoftu i Nokia mobilnom odjelu slušali kritike potrošača, a osim brzog paljenja aplikacije (koje je netragom nestalo s pojavom WP 8.0) između okidanja fotografija će sada proći tek 42 milisekunde. Nova Camera aplikacija će donijeti i Rich Capture način rada uz Dynamic Flash.

Riječ je o softverskim nadogradnjama koje će, među ostalim, omogućiti i brzo snimanje fotografije sa i bez korištenja bljeskalice - a korisnik će na konačnoj fotografiji i naknadno moći birati intenzitet osvjetljenja. Ukratko, rješenja su predstavljena tako da potpuno zasjenjuju postojeće HDR i slične implementacije.

Brojni softverski noviteti stižu u okviru nove nadogradnje Lumia Denim, koja donosi i lakše aktiviranje virtualnog asistenta Cortane. Za nove uređaje (i stare koji dobiju nadogradnju) će i u standby režimu rada biti dovoljno reći 'Hey, Cortana' kako bi se asistent aktivirao. Denim će prvo dobiti uređaji Lumia 930 i 1.520 u četvrtom kvartalu godine, a korisnici starijih modela će se morati strpjeti neko vrijeme.