MALO TRIKOVA

Kako osigurati Wi-Fi u cijelom domu?

27.08.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Bežične mreže su posvuda pa tako i u domovima. Ipak, nerijetke su situacije kada čak i u manjim stanovima s izoliranim prostorijama Wi-Fi signal jednostavno nije dovoljno snažan za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tablet računala. Što činiti u tom slučaju?

Osim jednostavnog odgovora da se pomakne u prostoriju s jačim signalom postoje i tehnički konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o domu ili uredskom prostoru, za Wi-Fi mreže obično postoje tzv. 'slijepe točke' pa je za nastavak priče potrebno prvo znati gdje se one točno nalaze u prostoru.

Za prijenosna računala, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje su u mogućnosti analizirati Wi-Fi signal. Kao najbolju opciju stranica makeuseof.com smatra kakav Android smartphone i besplatnu aplikaciju WiFi Analyzer. Ova kombinacija će korisniku omogućiti ne samo pregled jačine signala, već i drugih mreža te kanala koji se koriste. Iako se čini suvišnim podatkom, upravo interferencija dvaju mreža može stvoriti slijepu točku u prostoru.

U slučaju da se analiza obavlja prijenosnim računalom ili Windows tablet računalom, besplatne opcije za analizu uključuju Wi-Fi Inspector te NetStumbler. Linux korisnici mogu probati LinSSID, dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz mobilne priče, no stranica makeuseof.com navodi kako su neki od popularnih alata poput Network Multimeter jednostavno nepouzdani.


Nakon analize nekim od uređaja, slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže, ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji koristi mreža. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je nešto veći problem. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može pokušati povećati signal je i instalacija 'boljih' antena na rutere ili računala.

Pomicanje rutera možda može pomoći, no u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugi prostor, jedino rješenje je proširenje signala korištenjem drugih rutera ili uređaja namijenjenih radu u 'repeater/bridge' modu. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, no valja imati na umu da će veći i složeniji prostori s više prepreka zahtijevati instalaciju više takvih uređaja.