EKSPERIMENT

Robot stopirajući proputovao cijelu Kanadu

24.08.2014 u 07:59

Bionic
Reading

Mali, razmjerno jednostavan robot nazvan HitchBOT uspješno je okončao veliku avanturu. Proputovao je s kraja na kraj Kanade potpuno sam i to - stopirajući

Putovanje - projekt skupine kanadskih sveučilišta, startupova i Microsofta - počelo je u Halifaxu i završilo u Victoriji, u Britanskoj Kolumbiji, na rubu Pacifika.

Trajalo je nešto manje od mjesec dana, tijekom kojih je robot prešao više od 6200 kilometara i usput zaradio tek manje 'ozljede' - napukao mu je zaštitni zaslon za LED lice, a govor mi nije podjednako elokventan kao što je bio na početku.

HitchBOT je u potpunosti ovisio o tome hoće li ga neznanci pokupiti i povesti prema odredištu. Prvi je prijevoz uhvatio samo dvije minute nakon što je krenuo, a na vozačice i vozače dobre volje nailazio je cijelim putem.

Riječ je o vrlo jednostavnom robotu, kojeg je povremeno trebalo napuniti koristeći ulaz za upaljač za cigarete u vozilu ili bilo koju utičnicu. Sposoban je za vođenje razgovora, no previše pitanja bi ga preopteretilo, pa bi se isključio i resetirao, što je znalo potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Cilj projekta bio je provjeriti mogu li roboti imati povjerenja u ljude. Neobičan pristup, ima li se u vidu kako smo obično zabrinuti hoće li i kako stvari funkcionirati u obrnutom smjeru.

HitchBOT - robot koji je autostopom proputovao Kanadu

Izvor:Tech Crunch