ZNATE LI IH?

Osam najvećih hakerskih upada svih vremena

22.08.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Otkad osjetljive osobne podatke pohranjujemo na računalima postoje i hakeri koji daju sve od sebe ne bi li ih se dokopali i prodali najboljem ponuđaču

Evo pregleda osam najvećih hakerskih upada dosad.

8) TJX
Banda predvođena Albertom Gonzalezom je upala u bežičnu mrežu TJX-a, američke trgovine odjećom i kućnim potrepštinama, i instalirala malver, pomoću kojeg se dokopala podataka s kreditnih kartica.

Ukupno je 94 milijuna kartica kompromitirano. Podaci su završili u rukama kriminalaca s istoka Europe, koji su ih koristili za krivotvorenje. Procjenjuje se kako je TJX pretrpio gubitak 171, 5 milijuna dolara (gotovo 950 milijuna kuna).


7) Adobe
Nepoznati počinitelji ukrali su ne samo ogroman broj korisničkih podataka, već i dio izvornog koda za Photoshop i druge Adobeove proizvode. Među ukradenim podacima je bilo tri milijuna enkriptiranih brojeva kreditnih kartica. Kompromitirano je do 150 milijuna korisničkih računa na Adobeu.

6) Heartland
Alberto Gonzalez i dva neimenovana ruska hakera instalirali su malver u dio mreže tvrtke Heartland namijenjen plaćanju kako bi se dokopali podataka tijekom obrade plaćanja. Kompromitirali su 130 milijuna korisničkih računa, zbog čega je isplaćeno 110 milijuna dolara (više od pola milijarde kuna) odštete. Gonzalez je uhićen, osuđen i služi zatvorsku kaznu od 20 godina

5) Ebay
Nepoznati počinitelji došli su do ogromnog broja enkriptiranih lozinki i drugih podataka (procjene govore o 145 milijuna). No, skandal tu ne prestaje - prošlo je tri mjeseca od otkrića hakerskog upada do trenutka kad je eBay o njemu obavijestio svoje korisnike. Zbog toga je tvrtka pod istragom u bar četiri američke savezne države i u Velikoj Britaniji.

4) Velika korporativna pljačka
Ruski i ukrajinski hakeri Vladimir Drinkman, Aleksandar Kalinin, Roman Kotov, Mihail Rjitkov i Dimitrij Smilianets upali su u sustave u četiri američke savezne države, kao i u Nizozemskoj, Panami, Njemačkoj, Ukrajini, Bahamima i Latviji. Žrtve su, među ostalima, bili NASDAQ, Citigroup, Carrefour, 7-Eleven...


160 milijuna brojeva kreditnih kartica je ukradeno i preprodano kriminalcima. Oštećene tvrtke pretrpjele su 300 milijuna dolara (više od 1,6 milijardi kuna) štete. Protiv pet hakera lani je podignuta optužnica.

3) Mt. Gox Bitcoin
Nepoznati počinitelji iskoristili su sigurnosni propust i odnijeli navodno 850 tisuća bitkoina, u to vrijeme vrijednih 480 milijuna dolara (oko 2,6 milijardi kuna), iz trezora platforme za trgovanje bitkoinima Mt. Gox. Platforma je nakon toga bankrotirala.

2) NSA-GHCQ
Edward Snowden je pomoću ukradenih dokumenata razotkrio sveprisuutnu mrežu nadzora online američkih i britanskih obavještajaca. 50 do 200 tisuća najstrože čuvanih dokumenata iscurilo je u javnost, navodno je ukupno ukradeno 1,7 milijuna obavještajnih dokumenata.

Novinarska istraga koja je uslijedila dokazala je kako te dvije obavještajne službe operiraju bez posljedica, što je izazvalo gnjev javnosti

1) Wikileaks
Vojni obavještajni analitičar Bradley Manning (kasnije je postao Chelsea) pustio je 700 tisuća povjerljivih dokumenata američke vlade na Wikileaks. Pentagon je platio bar 200 tisuća dolara (oko 1,1 milijardu kuna) samo kako bi procijenio štetu.

Manning, za mnoge heroj, osuđen je na 35 godina vojnog zatvora za najveće curenje podataka u povijesti SAD-a.