KORAK U BUDUĆNOST

Microsoft priprema Windowse za Internet stvari

22.08.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Nekomercijalna inačica Windowsa 8.1, posebno prilagođena manjim uređajima koji dosad nisu bili povezani s internetom, postaje dostupna razvojnim programerima koji rade s Intelovom matičnom pločom Galileo

Internet stvari (Internet of Things, IoT) postupno hvata zalet, a tvrtke diljem svijeta nastavljaju istraživati prilike koje povezivanje 'glupih' stvari nudi.

Od pametnih hladnjaka koji mogu naručiti dostavu namirnica kojih je ponestalo do medvjedića igračaka koji mogu preuzeti pjesmice koje će pjevati vašim malenima i tablet računala u kafićima i restorana kojima ćete pozvati konobara kad vam je piće pri kraju, mogućnosti su ogromne. I svi hoće svoj dio tog kolača.

Google svoje ambicije ne krije - Android je dostupan u uređajima u kojima ga još donedavno nismo mogli ni zamisliti, poput perilica za rublje i zahodskih školjki. U utrku se uključuje i Microsoft s novim, posebno prilagođenim izdanjem operativnog sustava Windows.


Ove su godine pokrenuli Windows Developer Program for IoT, s ciljem širenja Windowsa na nove kategorije malih uređaja. Odabrana skupina razvojnih programera dobila je Intelove ploče Galileo, skupa s umanjenom ranom verzijom Windowsa, osmišljenom posebno za takve uređaje.

Microsoft će sad tu inačicu svog OS-a (nekomercijalna verzija Windowsa 8.1, kako ju nazivaju) učiniti dostupnom svim razvojnim programerima koji rade s matičnim pločama Galileo. Te su ploče kompatibilne s Arduinom, a na njima se nalazi Intelov Quark SoC, s 32-bitnim jednojezgrenim procesorom na 400 MHz, kao i ulaze i utore za 10/100 Ethernet, PCI Express, JTAG, USB, SD, RS-232... Sve skupa na površini ne značajno većoj od kreditne kartice.

OS radi samo s prvom inačicom ploče Galileo, ne i s drugom, koja se pojavila početkom ovog mjeseca. To bi se trebalo promijeniti s vremenom, najavljuju iz Microsofta.

Izvor:Neowin